Köszöntünk, Alma Mater!

Köszöntünk drága Alma Mater! Köszöntünk ősi Iskolánk!

Piros tégláid szívünkben izzanak,
vár újra nyitva barna, vén kapud
és égig szöknek újra a falak,
mint mikor először Hozzád vitt az út!

Szép termeidben forrás buzogott:
tudás és lélek tiszta itala

Az oldalt eddig

vendég látta.Hírfolyam

Hírek, események


Az Év igéje 2017

"Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek." /Ezék 36,26/

ige

""  János 1,9-10

Sport pályázat bemutatóIgazgatói dicséretek a 2016/2017-es tanévben

Kattintson ide a megtekintéshez!HITÜNK HŐSEI

Luther Márton
/1483-1546/
Kálvin János
/1509-1564/
Méliusz Juhász Péter
/?-1572/
Szegedi Kis István
/1505-1572/
Károli Gáspár
/1529-1590/


Jubiláló iskola tablói

Országos Arany János Balladamondó Verseny Refis eredménye:

2016. március 4. Karcag


Különdíj:Putyora Dóra 7. b


Felkészítő nevelő: Nagy Jánosné„Dr. Árokszállási Országos Biológia Verseny helyezettjei:

Karcag 2016. február 19.


Kovács Péter Barnabás 8. b. I. helyezett
Birizló Zsófia 8. a. II. helyezett
Tóth Luca 8. a. XIV. helyezett


Felkészítő nevelő: Gyökeresné Kállai Mária„Aranyos Napok” városi irodalmi verseny

Karcag 2016. március 2.

Csapatban I. helyezettek:

Csapat tagjai:

Cséti Gabriella

Csizmadia Csilla

Győri Bianka

Nagy ViktóriaMegjelent a Talentum XX. évfolyam 1. száma (ingyenes kiadvány)

Meghívó

Szeretettel várjuk, a gyülekezeti tagokat, szülőket, hozzátartozókat az adventi és karácsonyi rendezvényeinkre.

- december 6. /vasárnap/   10:00   Zenés Adventi műsor
- december 13. /vasárnap/ 10:00   Adventi hangverseny
- december 20. /vasárnap/ 10:00   Karácsonyi műsor
- december 24. /csütörtök/ 16:00   Szentesti műsor


Minden érdeklődőt szeretettel hívunk és várunk.„Az Úr érkezése”

 

Advent első vasárnapjával megkezdődik az új egyházi év. Az ünnepkörre készülve területi szavalóversenyt rendeztünk. Szavalóversenyünknek iskolánkhoz méltó nevet adtunk: „Az Úr érkezése”. Ez Ady Endre egyik versének a címe. Ő is az Istenhez menekült végül, betegen, sok mindenben csalódva, belefáradva a bohém életformába, mert csak így talált megnyugvást, békét nyugtalan természete.

A versenyző tanulók előadásában, magyar költők istenes versei hangoztak el. A szavalatokat hallgatva a közönséget biztosan „átölelte az Isten”, vagyis a versek tartalma lelki békét, szépet, jót, szeretetett nyújtott.

Az elismerő szavak és a taps a szülők, jelenlévők részéről bizonyították, hogy a versenyző iskolák tanulói szépen szerepeltek.

A versenyen a következő eredmények születtek:

5-6. évfolyam: Béres Anna I. helyezés Karcagi Nagykun Ref. Ált. Isk. (felkészítő nev.: Nagy Jánosné), Bíró Lilla Édua II. helyezés Karcagi Nagykun Ref. Ált. Isk. (felkészítő nev.: Nagy Jánosné), Kiss György Zétény III. helyezés Györffy István Kat. Ált. Isk. (felkészítő nev.: Posztósné Gyarmati Éva, Kovács Balázs különdíj Györffy István Kat. Ált. Isk. (felkészítő nev.: Posztósné Gyarmati Éva, Mészáros Lilla különdíj Karcagi Nagykun Ref. Ált. Isk. (felkészítő nev.: Nagy Jánosné)

7-8. évfolyam: Papp Rebeka Virág megosztott I. helyezés KÁI Kiskulcsosi Tagint. (felkészítő nev.: Horváthné Pandur Tünde), Putyora Dóra megosztott I. helyezés Karcagi Nagykun Ref. Ált. Isk. (felkészítő nev.: Nagy Jánosné), Czinege Tamás megosztott II. helyezés KÁI Kováts Mihály Tagintézmény (felkészítő nev.: Keserűné Ébner Tünde), Nagy Károly Mihály megosztott II. helyezés Móricz Zsigmond Ref. Koll. Általános Iskolája Kisújszállás (felkészítő nev.: Oroszné Rácz Veronika), Kovács Bianka Gabriella III. helyezés Karcagi Nagykun Ref. Ált. Isk. (felkészítő nev.: Halmai Györgyné), Tóth Nikolett különdíj Györffy István Kat. Ált. Isk. (felkészítő nev.: Posztósné Gyarmati Éva, Orvos- Nagy István különdíj KÁI Kiskulcsosi Tagint. (felkészítő nev.: Horváthné Pandur Tünde)

Szállott a költemény és szólott a költemény, bizonyítva, hogy a tanulók szeretik a szépet, vágynak a jóra és művelik is korukhoz képest.

Köszönjük a felkészülést és a pedagógusoknak a felkészítő munkát.

Isten áldása kövesse őket nemes igyekezetükben.

                                                                   Iskolavezetés REFIEmlékezés

Elmúlt a Mindenszentek napja. A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola diákönkormányzata kilátogatott a Déli temetőbe, és tiszteletét tette Tekintetes Nemes Kálmán Sándor karcagi születésű reformkori politikus, egykori Jászkun alkapitány síremlékénél. (Bogdi Papp Sándor egykori karcagi királyi közjegyző írásából tudjuk, hogy Kossuth Lajos 1849. január 5-én Kálmán Sándor házában szállt meg).

Kegyelettel emlékeztünk iskolánk egykori tanítója, Magyar Imre Lajos síremlékénél is, aki a Nagykun Református Elemi Iskola alapítója volt.

November-Egészségnevelési hónap

Iskolánk ismét megrendezi az immár hagyománynak számító Egészségnevelési hónap programsorozatát. Az egészséges életmóddal kapcsolatban  színes, változatos rendezvényeken vehetnek részt az érdeklődő diákok.Készülünk a reformáció 500 éves évfordulójára


5 sola

Az öt sola öt latin kifejezés, melyek a reformáció alatt jelentek meg és összefoglalják a reformátorok alapvető teológiai hitét a római katolikus egyház tanításaival szemben. A sola szó jelentése latinul: egyedül, kizárólag. Az öt sola kifejezi a protestáns reformáció öt alapvető hittételét, azokat az alapokat, amelyek a reformátorok hite szerint a keresztyén élet és hit gyakorlásában alapvetőek.

Az öt sola:
1./ Sōla Scriptūra (egyedül a Szentírás);
2./ sōlā fide (egyedül hit által);
3./sōlā grātiā (egyedül kegyelemből);
4./ sōlus Christus (egyedül Krisztus);
5./ sōlī Deō glōria (egyedül Istené a dicsőség).HITÜNK HŐSEI
Luther Márton
/1483-1546/
Kálvin János
/1509-1564/
Méliusz Juhász Péter
/?-1572/
Szegedi Kis István
/1505-1572/
Károli Gáspár
/1529-1590/
Akkreditált Kiváló Tehetségpont lettünk

Örömmel tájékoztatom honlapunk kedves látogatóit arról, hogy a Karcagi Nagykun Refomrátus Általános Iskola elnyerte a Kiválóan Akkreditált minősítést, melyet a MATEHETSZ Akkreditációs Bizottsága bírált el.
A cím elnyerése megerősíti nevelőtestületünket abban, hogy iskolánk továbbra is hiteles tagja a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács hálózatának, hivatásunk a jövőben is a tehetséggondozás megsegítése.

Iskola bemutatás

Kattintson ide az olvasáshoz
Megjelent a Talentum XIX. évfolyam 2. száma (ingyenes kiadvány)

Refis sikerek a birkózók ügyességi versenyén


Lelkesen készültek a Nagykun Református Általános Iskola 3-4. osztályos tanulói a Birkózó Szakosztály 2014. október 22-én megrendezett ügyességi vetélkedőjére. Négy iskola közel 80 tanulójának, 3 versenyszámban 4-4 súlycsoportban kellett megküzdeni a győzelemért:grundbirkózás, fekvőtámasz és kötélhúzás. A „Refi” 27 tanulót nevezett a versenyre.
A megnyitó után a birkózó gyerekek bemutatóját láthattuk Szűcs András vezetőedző irányításával. Az ő szakmai tudása, nyugodtsága és gyerekszeretete is garancia rá, hogy azok a gyerekek, akik megpróbálkoznak ezzel a sportággal, azok jó helyre kerülnek. Sportsikerek várhatnak rájuk és igazi sportemberek válhatnak belőlük.
A versenyt a Papp Béla úti tornatermükben rendezték meg. Sok szülőnek, gyereknek és pedagógusnak szereztek izgalmas perceket.
Iskolánk tanulói nagyon elszántan érkeztek a versenyre. A közös bemelegítés után mindenkinek magáért kellett küzdeni, mert ez egyéni verseny volt. Jó volt látni tanítványaim fegyelmezettségét és óriási küzdeni tudását. Izgatottan vártuk az eredményhirdetést.
A „Refi”- ek 14-szer állhattak fel a dobogóra.
Aranyérmes lett: Csontos Gergő (4.a), Ferenczi Ádám (3.a), Bilincsi Balázs (4.a), Kardos Kevin(4.a), Karsai Ádám (3.b) Kovács Lajos (4.b)
Ezüstérmesek: Fodor Dóra (4.a), Halter Ildikó (3.a), Varga Ádám (4.b), Őrsi Borbála (3.a), Rigó Zoltán (4.a), Tóth Noémi (4.a)
Bronzérmes: Karsai Zsaklin (4.a)
Az iskolák közötti verseny eredménye:
I. Karcagi Nagykun Református Általános Iskola
Minden versenyző dicséretet érdemel. Köszönjük a Birkózó Szakosztály vezetőinek és sportolóinak a lelkiismeretes munkát és a kedves vendéglátást.                                                                                               Saliga Andrásné
                                                                                          testnevelő
Emlékezés

Elmúlt a Mindenszentek napja. A Karcagi Nagykun Református Általános Iskola diákönkormányzata kilátogatott a Déli temetőbe, és tiszteletét tette Tekintetes Nemes Kálmán Sándor karcagi születésű reformkori politikus, egykori Jászkun alkapitány síremlékénél. (Bogdi Papp Sándor egykori karcagi királyi közjegyző írásából tudjuk, hogy Kossuth Lajos 1849. január 5-én Kálmán Sándor házában szállt meg).

Kegyelettel emlékeztünk iskolánk egykori tanítója, Magyar Imre Lajos síremlékénél is, aki a Nagykun Református Elemi Iskola alapítója volt.A Reformáció százada Magyarországon

 

A 16. század a magyar történelem egyik legválságosabb időszaka volt. A nemesek közötti harcok, a gyenge királyi hatalom, a fenyegető török veszély jellemezte ezt a századot. Az ország három részre szakadt. A reformáció ebben a korban Magyarországon is terjedni kezdett az Európát járó kereskedők és a Witenbergből hazatérő tanárok, lelkészek által.

A magyar törvényhozás a budai országgyűléseken törvényt hozott a lutheri reformáció ellen. A magyar Luthernek is nevezett Dévai Mátyást börtönbe vetették, Bécsben az inkvizíció elé vitték.

A reformáció tanai a század 2. felére az egész országban ismertek lettek. Követői külön egyházzá szerveződtek. Az 1567-es debreceni zsinaton a református lelkészek, Mélius-Juhász Péter vezetésével aláírták a II. Helvét Hitvallást. Erdélyben János Zsigmond fejedelem a tordai országgyűlésen, Európában egyedülálló módon, törvényerőre emelte a vallásszabadságot.

A könyvnyomtatás Magyarországon is a reformáció egyik fontos eszközévé vált. Több protestáns lelkészünknek volt nyomdája (Heltai Gáspár). A reformáció anyanyelvi programja a széleskörű magyar nyelvű irodalom művelést segítette elő. Sylvester János és néhány más részleges Biblia-fordító kezdeményezése után 1591-ben, Vizsolyban jelent meg a  magyar nyelvű Biblia Károlyi Gáspár és munkatársainak fordításában.


Zene Világnapi hangverseny 2014. szeptember 30.

 

Kedves Vendégeink, Nagytiszteletű Asszony, Igazgató Asszony,  Kedves Szülők, Gyerekek!

Szeretettel köszöntök mindenkit a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola zenei világnapi hangversenyén. Több éves hagyomány már iskolánkban, hogy e jeles naphoz közeledve zenét tanuló gyermekeink- művészeti iskolás tanáraik felkészítésével- muzsikát ajándékoznak nekünk. Emlékezhetünk azokra az emberekre akik talán több tíz vagy akár száz éve papírra írták a dallamokat. Megszületett a szívünkben, lelkünkben egy harmónia, melyet nem tartottak meg irigyen maguknak, hanem tovább adták, hogy mások is gyönyörködhessenek benne, vidámodjanak meg tőle, vagy leljenek új erőre.

Ha valami ilyen hatással van ránk, az igen fontos dolog. Kodály Zoltán szerint „A zene az életnek olyan szükséglete, mint a levegő. Sokan csak akkor veszik észre, ha már nagyon hiányzik.” 1975-ben a világ számos országából jött fontos emberek egy tanácskozáson eldöntötték, hogy október elseje legyen a zene világnapja. Mi most kicsit a holnapra készülve kapcsolódunk a kezdeményezéshez és foglalkozunk egy kicsit többet a muzsikával, mint máskor.

                                                                                                                                                                                                      Ferenczi Péterné                                                                                                 pedagógus

„Miénk itt a tér” Református Közösségi Nap

A gyerekek nevetésétől volt hangos a református általános iskola udvara, ahol szeptember 27-én /szombaton/ egész napos program várta a családokat és az érdeklődőket.

Az Építő Közösségek c. programon belüli református Közösségi Napot a Karcagi Református Egyházközség, valamint a református általános iskola szervezte.

A rendezvény célja a református közösség /család – iskola - gyülekezet/ tagjainak egymáshoz való közeledése, a közös kikapcsolódás öröme, valamint a szabadidő hasznos és élményszerű eltöltése volt.

A találkozó programját a Budapestről érkezett Napraforgók Játszóház tagjai biztosították.

A program közös áhítattal indult. „A mi teremtő és gondviselő Istenünk az, aki a kezében tart bennünket és a tenyerén hordoz. Szeret bennünket és gondunkat viseli úgy, hogy az ő igéjére figyelünk.”

Az áhítat Isten üzenetét, szeretetét tolmácsolta, helyezte a résztvevők szívére.

A családi koncert műsorában evangéliumi énekeket, verseket hallhattak és tanulhattak a résztvevők.

A program első részét a bűvészműsor zárta. A nap további részében is izgalmas programok, jó hangulat várta a gyerekeket.

Két ugrálóvár, trambulin, csocsó, lebegő labda. Volt lufihajtogatás, óriásbuborék készítés, játékos vetélkedő, óriás készségfejlesztő játék, nemezelés.

A helyszínen lehetőség volt könyvek, református kiadványok, társasjátékok vásárlására is.

A Napraforgók Játszóház és a rendezvény szervezői egész napos, ingyenes programot biztosítottak az alsós diákok részére.

Megköszönjük a lehetőséget és a támogatást a szervezőknek, a pedagógusok segítő közreműködését, valamint a családoknak azt, hogy jelenlétükkel megtisztelték rendezvényünket.

                                                                                              


                                                     

Fazekasné Varga Judit                                   Földváriné Simon Ilona

      presbiter                                            igazgató asszony                              

Határtalanul pályázat-Irány Erdély!

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából meghirdetett "Tanulmányi Kirándulás hetedikeseknek" című
pályázatunk, az oktatásért felelős miniszter döntése alapján 540.000 Ft vissza nem térítendő támogatásban részesült.
A pályázatban foglaltaknak megfelelően 7.b osztályos diákjaink erdélyi körutazásban vehetnek  részt október elején.

ÖRÖKÖS ÖKOISKOLA


Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vidékfejlesztési Minisztérium megbízásából az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet nyílt pályázatán iskolánk 2013. december 10-én elnyerte az Örökös Ökoiskola címet, melyet azok az intézmények kaphatnak, amelyek legalább három alkalommal elnyerték már az Ökoiskola címet
A cím elnyerését tanúsító oklevelet Boldizsár István a református általános iskola Környezetnevelési munkacsoportjának vezetője vehette át január 25-én, ünnepélyes keretek között a minisztériumok tisztségviselőitől.
A nemzetközi kritériumokkal összhangban kialakított magyar Ökoiskola cím a nevelési–oktatási intézmények megkülönböztető minőségjelzője, mely vonzóvá teszi az intézményt a szülőknek, és pozitív külső visszajelzést nyújt az intézmény munkájáról a fenntartónak.
Az állami kezdeményezésre létrejövő hálózat intézményei nagyobb eséllyel vesznek részt a környezeti nevelési, illetve a fenntarthatóság pedagógiájával kapcsolatos pályázatokon.
A cím elnyerője az Ökoiskolák Hálózatának tagja, hazai és nemzetközi kapcsolatrendszere bővül, a hálózat programjai segítik szakmai fejlődését.
Tanítványainkat úgy neveljük, hogy későbbi életük során állampolgári döntéseikbe beépüljön a természet- és környezetvédelem, a környezettudatos gondolkodás. A fenntarthatóság pedagógiai gyakorlata egész életen át tartó tanulási és szocializációs folyamat, amely tájékozott és tevékeny állampolgárokat nevel.
Az ökoiskola tulajdonképp egy környezetbarát iskola

Lehetőséget biztosítunk tanulóink számára tanterven kívüli tanulási formákra /vetélkedők, pályázatok, erdei iskola, projektek/, ezzel elősegítjük a tanulók környezettudatos magatartásának kialakulását.

A szülőkkel és a helyi közösséggel együttműködve részt veszünk a helyi környezeti problémák vizsgálatában, megoldásában.

Technikai, gazdasági szinten igyekszünk takarékosan bánni az energiaforrásokkal, csökkenteni a hulladékok mennyiségét, az iskola külső és belső környezetét esztétikusan kialakítani és megteremteni az egészséges iskolai munka feltételeit.


REFI
Környezetnevelési munkacsoport


Karcagi Nagykun Református Általános Iskola  5300 Karcag, Kálvin u. 2. E-mail: refi@freemail.hu Tel./Fax.: (59) 400-577 Igazgatói: (59) 503-206