jQuery UI Dialog - Default functionality statisztika
főoldal

Hírek, események


ORSZÁGOS REFORMÁTUS TEREMLADDARÚGÓ BAJNOKSÁG


2023. november 21-én iskolánk fiú labdarúgócsapata a Református Középiskolák Országos Teremlabdarúgó Bajnokságán vett részt Mezőtúron. A színvonalas megmérettetést szoros mérkőzések, sokszor a végletekig kiélezett csaták jellemezték. A csoportküzdelmek során a Kisújszállási Református Kollégium ellen 0-0-ás döntetlent értünk el, a Budapestről érkezett Baár-Madas Református Gimnáziumtól 1-0-ra, a Tatai Református Gimnáziumtól 2-1-re kaptunk ki, míg a Kazincbarcikát képviselő Irinyi János Református Oktatási Központ csapatát 2-1-re tudtuk legyőzni. A csoport negyedik helyén végezve így a szintén fővárosi Lónyay Utcai Református Gimnázium csapatával mérkőzhettünk a hetedik helyért, amely mérkőzést 0-0 után büntetőpárbajban sikerült megnyernünk. Érdekesség, hogy a torna aranyérmét végül a Baár-Madas, ezüstérmét pedig a Tatai Refi küldöttsége szerezte meg, így két korábbi csoportellenfelünket láthattuk a dobogó felső két fokán. Gratulálunk a Mezőtúri Református Kollégiumnak a kiváló szervezéshez, valamint minden résztvevő csapatnak az elért eredményekhez. Köszönjük a Karcagi Nagykun Református Gimnázium csapatának is a részvételt és a színvonalas játékot. A csapat tagjai voltak: Béres Dávid, Béres Gergő, Erdei Gergő, Faragó Gergő, Hopka Tamás, Horváth Levente, Kelemen Krisztofer, Potornai Ádám Bálint, Temesvári Tamás, Tolnai Zsombor.


2023. nov.   26. 

DR. HAJDÚ-MOHAROS JÓZSEF ORSZÁGOS REFORMÁTUS FÖLDRAJZI TANULMÁNYI VERSENY


Iskolánk, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium a 2023/2024-es tanévben immár tizenkettedik alkalommal hirdeti meg országos református földrajzversenyét.


Az első forduló feladatlapját minden jelentkező a saját iskolájában írhatja, a versenyfelhívás alapján 2024. január 15-én.


A második fordulót hagyományainknak megfelelően személyes jelenléttel, Karcagon tervezzük megrendezni 2024. február 17-én.


Jelentkezési határidő: 2024. január 10.


SZERETETTEL VÁRJUK KEDVES VERSENYZŐINKET!


2023. nov.   23. 

NYÍLT NAP A NAGYKUNREFIBEN!


2023. november 14-én a Nagykunrefi iránt érdeklődő nyolcadikos tanulókkal, szüleikkel és tanáraikkal teltek meg a Karcagi Nagykun Református Gimnázium folyosói és tantermei. A regisztráció után, a rendezvény hivatalos megnyitóján Tóth Barna igazgató úr a meghirdetett képzési területek bemutatása mellett szólt iskolánk múltjáról, kulturális lehetőségeinkről és kapcsolatainkról, sportéletünkről, valamint hitéleti alkalmainkról. Az iskola sokszínű diákéletét, valamint a diákönkormányzat által végzett munkát Földvári Petra 11. évfolyamos tanuló mutatta be. A megnyitó egy zenés kisfilm bemutatásával zárult. A tájékoztatók meghallgatása után vendégeink három-három nyílt órát tekinthettek meg. A felkínált lehetőségek ezúttal is jól jellemezték intézményünk képzési kínálatát. Biológiából „Középkori nyavalyák”, kémiából „Oldódjunk fel!”, matematikából „Mennyi az annyi?”, fizikából „Elektromosság megrázó élmények nélkül”, irodalomból „Trónok harca Homérosz eposzában”, történelemből „Női történelem”, angol nyelvből „Shop until you drop” és „To travel is to live”, német nyelvből „Deutsch mit Musik”, latin nyelvből „Időutazás az ókori Rómába”, hittanból pedig „Nomen est omen – Nevünkben a sorsunk – bibliai nevek és ami mögöttük van” címmel tekinthették meg kedves vendégeink bemutató óráinkat. Ezeken az alkalmakon szokásainknak megfelelően most is nagy számban kerültek bemutatásra a sokszor jelmezes szerepléssel is fűszerezett látványos tanulói kiselőadások. A nyílt nap utolsó programjaként egy újabb találkozás keretében igazgató úr az érdeklődő szülők számára tartott tájékoztatót.


A megtisztelő érdeklődést megköszönve iskolánk ezután is szeretettel vár minden kedves nyolcadikos diákot, tartalmas és színvonalas lehetőségeket, valamint nyugodt környezetet kínálva a középiskolás tanulmányok időszakára!


2023. nov.   20. 

RÖPLABDA DIÁKOLIMPIA


      Az elmúlt napokban rendezte meg a Jász-Nagykun Szolnok Megyei Diáksport és Szabadidő Egyesület az V-VI. korcsoportok fiú és lány röplabda diákolimpia „A” kategóriájának alapfokú körzeti és megyei döntőit.

      A Nagykun Református Gimnázium lánycsapata Jászberényben szerepelt az alapfokú körzeti döntőn, ahol a Lehel Vezér Gimnázium és a Nagyboldogasszony Katolikus Óvoda, Kéttannyelvű Általános Iskola és Gimnázium (mindkettő Jászberény) mögött a 3. helyet szerezték meg, a megyei döntőre nem kvalifikálta magát az együttes. A csapat tagjai: Kovács Hanna, Mészáros Anina, Farkas Floransz, Szabó Krisztina Éva, Illyés Réka, Öreg Nikolett, Földvári Petra, Szegedi Sarolta Dóra.

      A fiúk egy szintet tovább tudtak lépni, hiszen az alapfokú körzeti döntőn 1. helyen zártak Karcagon a Nagykun Baptista Oktatási Központ Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium (Kisújszállás) csapata előtt, ezzel jogot szereztek a megyei döntőn való részvételre, melyet négy csapat részvételével Szolnokon rendeztek meg. Innen az első helyezett csapat az országos elődöntőbe, még a második helyezett az országos elődöntő selejtező ágára jutott. Amatőr együttesünk számára ez nagyon távoli esély volt, inkább a bronzérem megszerzésére lett volna lehetőség és reális esély. Az elődöntőben 3-0-ra kikaptunk a Verseghy Ferenc Gimnáziumtól, majd egy aránylag szoros bronzcsatában maradtunk alul Szolnoki SZC Baross Gábor Műszaki Technikum és Szakképző Iskola csapatával szemben, így a 4. helyen zártunk. A végső győztes, egyben megyei bajnok lett a Szolnoki SZC Vásárhelyi Pál Két Tanítási Nyelvű Technikum. A csapat tagjai: Antal Ákos, Balog András, Czina Zoltán, Czinka Dominik, Erdei Gergő, Fábián Gábor György, Farkas Flórián Mihály, Lőrinczi Zsigmond, Pintér Kornél, Sike Ákos, Sóti Gábor Ákos. Gratulálunk az elért eredményhez!


      (NEAO-KP-1-2023/10-000231 - "Ép testben, ép lélek - a karcagi új nemzedék jövőjéért: a Nagykun Diáksport Egyesület eszközbeszerzésének támogatása, fejlesztési és edukációs terve.")


2023. nov.   15. 

RÁKÁSZ GERGELY ÉLŐ ORGONAKONCERTJE A NAGYTEMPLOMBAN


2023. november 13-án a korábbi évek hagyományainak megfelelően újra különleges alkalom részesei lehettek a Karcagi Nagykun Református Gimnázium 9-11. évfolyamos tanulói. Régi ismerősünk, Rákász Gergely koncertorgonista látogatott el hozzánk, akinek a református nagytemplomban megtartott előadásán a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 7-8. évfolyamos tanulói is vendégeink lehettek. Az előadó által megálmodott lenyűgöző látványkoncerten nemcsak az orgonajátékot hallhattuk és láthattuk az élő kivetítésnek köszönhetően, hanem művészi grafikák is megjelentek, valamint a művek keletkezése és a szerzők életútja tekintetében is több érdekes információval gazdagodhattunk. Hallhattuk Charles-Marie Widor Ötödik Orgonaszimfóniájából a toccatát, Antonio Vivaldi A négy évszak című művéből az Ősz tételt, Edvard Grieg Peer Gynt-jéből a Reggeli hangulatot, valamint Johann Sebastian Bach egyik virtuóz fúgáját. Köszönjük az újabb lenyűgöző klasszikus zenei élményt!


2023. nov.   15. 

NYÍLT NAPI MEGHÍVÓ


Szeretettel várjuk az iskolánk iránt érdeklődő 8. évfolyamos tanulókat, valamint kedves szüleiket a 2023. november 14-én (kedden) 8 órától kezdődő nyílt napunkra!


2023. nov.   07. 

KIBOCSÁTÓ ISTENTISZTELET, ’56-OS MEGEMLÉKEZÉS ÉS TANULÓI FOGADALOMTÉTEL A NAGYTEMPLOMBAN


Iskolánk számára különleges ünnepi alkalommal zárult a 2023/2024-es tanév őszi szünet előtti időszaka. Református egyházunkban hagyomány, hogy egy-egy nagyobb szünidőre készülődve egy kibocsátó istentisztelet keretein belül fontos lelki táplálékkal vértezzük fel tanítványainkat. Így történt ez 2023. október 27-én is, amikor Nt. Fodor Gusztáv lelkipásztor úr igehirdetését hallgathattuk, aki megemlékezett az október 31-én ünneplendő reformáció emléknapjáról is. A templomi alkalom második részében az 1956-os forradalom és szabadságharc eseményeit idéztük meg. Ünnepi beszédet mondott Szentesi Zoltán tanár úr, majd egy irodalmi összeállítást láthattunk El ne feledje, aki él címmel, melynek előadására Szabó Júlia Ildikó tanárnő készítette fel a tanulókat. A nap zárásaként iskolánk legifjabb diákjai tettek fogadalmat, majd név szerinti szólítás után ünnepélyes keretek között vehették át az iskolajelvényeket Nt. Koncz Tibor esperes úrtól, Szentesi Lajos főgondnok úrtól, Tóth Barna igazgató úrtól és Kisari Katalin igazgatóhelyettes asszonytól. A szolgálattevőknek szívből köszönjük az elvégzett munkát, fogadalmat tett tanulóinknak pedig szeretettel gratulálunk!


2023. nov.   06. 

"EL NE FELEDJE, AKI ÉL"


Október 23-án, a nemzeti ünnep alkalmából rendezett városi megemlékezésen a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjainak szereplésével adtunk irodalmi műsort. Az összeállításban szerepeltek: Buzalka Boglárka (9.A), Deák Virág (10.C), Farkas Flórián Mihály (9.A), György Dávid (9.A), Házi Szilvia (12.C), Juhász Csenge (12.C), Kiss Éva Noémi (11.A), Kovács Blanka Helga (9.A), Makai Boglárka (9.A), Ökrös Bercel Gábor (9.A) és Tóth Lili (9.A). A műsort összeállította és a diákokat felkészítette Szabó Júlia Ildikó tanárnő.


2023. október 27.

TEADÉLUTÁN A REFORMÁCIÓRA EMLÉKEZVE


"Ha azt képzelném, hogy az Úristen nem érti a tréfát, nem is akarnék a mennybe jutni!"

Luther Márton


A dolgos hétköznapokban egy órácskára, egy pohár forró tea és némi sós ropogtatnivaló erejéig megálltunk iskolánk tanulóival és a reformáció történelmet formáló eseményére emlékeztünk. Az osztályok előzetes feladata volt Luther Márton 95 tételének kis kártyákra történő leírása és díszítése, pl. iniciáléval. A kis lapocskák az iskola sokszínűséget jelképezve magukon viselik az osztályok egyediségét. A tételek számát ismerjük, de a konkrét tartalmat már kevésbé. A diákokkal a megemlékezés keretében felolvastuk a 95 tételt és kitűztük a wittenbergi várkaput szimbolizáló makettre.

A megörökített pillanatok tanúskodnak a teadélután ünnepélyes és egyben meghitt, közösségépítő hangulatáról.

SDG


Türke Beáta vallástanár


2023. október 27.

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS INTERAKTÍV TEADÉLUTÁN A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN

"Semmiféle rossz szó ne hagyja el ajkatokat, hanem csak olyan, amely alkalmas az épülésre, hogy amiben kell, javára váljék hallgatóitoknak" (Efezusiaknak írt levél 4, 29)


      2023. október 25-én természettudományos interaktív teadélutánra hívta a hetedik és a nyolcadik osztályos tanulókat a Karcagi Nagykun Református Gimnázium természettudományi munkacsoportja. Célunk az, hogy olyan korszerű informatikai és természettudományos ismereteket adjunk át diákjainknak, amely megfelelő alapot nyújt számukra mind a továbbtanulásuk esetén, mind pedig a munkaerőpiacon történő boldogulásuk kapcsán. A matematika jelen van az életünkben szinte minden nap, minden percben, az „információs társadalomnak” nevezett társadalmi átalakulás megkívánja tőlünk azt, hogy informatikai készségeket és kompetenciákat alakítsunk ki a tanulókban. A fizika, kémia, biológia és földrajz tantárgyaknál különösen fontosnak tartjuk a színes élménybeszámolókat, a környezettudatos nevelést, és a fenntartható fejlődés előtérbe helyezését. A munkaközösség tagjai örömmel veszik, ha a diákok a fizika, informatika, földrajz, kémia vagy biológia tantárgyat választják a közép- vagy emelt szintű érettségin.

      Miről is szólt ez a remekül kivitelezett interaktív szerdai teadélután közel 40 fő vendég általános iskolai tanuló részvételével?

      Arról, hogy találkozhattak az azonos érdeklődési körű fiatalok, a problémák, az akadályok megoldása közben ötleteket kaptak mástól és adtak egymásnak, tapasztalatokat gyűjtöttek, és talán a jövő köztük rejlő tudósai, kutatói, feltalálói is ihletet nyertek. Megtapasztalhatták, hogy hogyan újította meg magát a tudomány az elmúlt 500 évben, az iskolai nyílt nap előtt ismerkedhettek a gimnáziummal, találkozhattak volt iskolatársaikkal, leendő tanáraikkal, miközben ízelítőt kaptak a természettudományok szépségéből…

      A matematika iránt érdeklődő tanulókat játékos, logikai feladványokkal várták tanáraink és diákjaink „Barátunk, a matematika” címmel. A feladatokhoz ezúttal is az iskolai táblagépeket használták a tanulók, a foglalkozást Szabó Balázs Attiláné és Németh Ildikó tanárnők készítették elő diákjaikkal.

      A biológia- és a kémiaszakos kollégák ezúttal "nyomozóirodát" rendeztek be a vendégek számára az iskolai biológialaborban, ahol "Enola Holmes nyomozott", látványos biológiai és kémiai kísérletek közepette, s fejtettek meg szinte megfejthetetlennek tűnő feladványokat Hunyadi Ildikó és Bíróné Varga Tünde tanárnők koordinálásával.

      A fizika iránt érdeklődő gimnazista tanulók és felkészítő tanáraik, Poórné Tassi Ildikó tanárnő és Cseke László tanár úr interaktív fizikai kísérletekkel várták a vendégeket. Ezen a délutánon nemcsak tudásukat, hanem rátermettségüket is megmérettethették a gyerekek, "Aktívan a fizikában" címmel a fizikai szakteremben, ahol igazi „fizikai szemfényvesztésnek” lehettünk tanúi több ízben is.

      Jövő ősszel újra várjuk a természettudományos interaktív délutánra az arra fogékony és érdeklődő diákokat! De addig is 2023. november 14-én (kedden) újra lehetőségük lesz bepillantást nyerni a gimnáziumi életbe és miliőbe a Karcagi Nagykun Református Gimnázium iránt érdeklődő általános iskolai tanulóknak a soron következő iskolai nyílt nap alkalmával. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


Major János

természettudományi munkaközösség-vezető


2023. október 27.

SZALAGAVATÓ A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN


2023. október 21-én a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár Városi Sportcsarnokában rendeztük intézményünk szalagavató ünnepségét. A 12. évfolyamos diákok ünnepélyes bevonulása után a meghívott vendégek üdvözlése következett, majd Tóth Barna igazgató úr köszöntötte az ünnepelteket. A szalagtűző ceremónia percei bensőséges hangulatban teltek, tanítványaink osztályfőnökeiktől kapták meg az iskola jelvényére tűzött kék-fehér szalagokat. A program folytatásaként végzős tanulóink irodalmi műsorral kedveskedtek a megjelent szülőknek, családtagoknak, valamint meghívott vendégeinknek. Az Iránytű című összeállítást Kentési Renáta és Nagy Tünde Mária tanárnők szerkesztették, diákjaink felkészülését is ők segítették. Fuvolán Kéri Anna Zsófia játszott, zongorán Koppány Mária tanárnő kísérte. A közös dal eléneklése után - melynek tanulását Házi-Sáray Mária tanárnő segítette - tanítványink egy-egy szál fehér rózsával kedveskedtek szüleiknek, szeretteiknek. A délután sokak által talán leginkább várt része ezúttal is a nyitótáncok bemutatása volt. A 12. A és 12. B osztályok közös bécsi keringőjét Szűcs Edit tanárnő, míg a A 12. C osztály rocky egyvelegét Kézsmárki János tánctanár koreografálta és tanította be. Megható, szép pillanatoknak lehettünk tanúi, amikor a táncbemutatók végeztével ünnepelt diákjaink saját szüleiket, meghívott vendégeiket kérhették fel egy közös keringőre. Tanítványainknak, szüleiknek és családjaiknak szívből gratulálunk, az érettségire való felkészüléshez pedig sok erőt és kitartást kívánunk. Ugyancsak szeretettel gratulálunk a végzős osztályok osztályfőnökeinek, Szentesi Zoltán tanár úrnak (12. A), Tóth Andrea tanárnőnek (12. B) és Hunyadi Ildikó tanárnőnek (12. C).


2023. október 26.

NYÍLT TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN


2023. október 11-én került megrendezésre a képzéseink iránt érdeklődő általános iskolások számára meghirdetett nyílt óra történelemből. A szép számban megjelent nyolcadikos tanulók általános tájékoztatást kaptak az iskolánkban induló tanulmányi területekről és az emelt óraszámú képzések jellemzőiről. Megbeszéltük az emelt szintű történelemérettségi legfontosabb tudnivalóit és a legnépszerűbb egyetemi és főiskolai továbbtanulási lehetőségeket. A csoportom végzős tanulói az emelt óraszámú magyar-történelem, az emelt óraszámú angol, és az emelt óraszámú biológia-kémia és matematika-fizika tagozatokról érkeztek. Magyarország a világháborúk korában (1914-1945) volt a tanóra témája. Emelt szintű érettségi feladatok közös megoldásával (szöveges források, fotók, politikai plakátok értelmezésével és esszéírással dolgoztuk fel a témakört.


Várjuk az iskolánk iránt érdeklődő tanulókat a további nyílt foglalkozásainkra!


Szentesi Zoltán


2023. október 24.

A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUM 2024/2025-ÖS TANÉVRE MEGHIRDETETT TANULMÁNYI TERÜLETEI


Szeretettel várjuk az iskolánk iránt érdeklődő 8. évfolyamos tanulók jelentkezését a 2024/2025-ös tanévben induló tanulmányi területeinkre!


Kiváló közösség, jóval az országos átlag feletti érettségi eredmények, biztos és megalapozott továbbtanulási lehetőségek!


Nyílt napjaink:

2023. november 14. (kedd) 8 óra

2024. január 15. (hétfő) 8 óra


2023. október 18.

GÓLYAEST A NAGYKUNREFIBEN


Mint minden évben, idén is megszerveztük iskolánk legfiatalabb tanulói számára a gólyanapokat, ahol vicces, tréfás és vidám módon avattuk fel őket azáltal, hogy a gólyatáborban szerzett pontjaikat tovább növelhették. Szeptember negyedik hetében három napon át kellett beöltözniük különféle jelmezekbe. Voltak itt kérem varázslók, Barbie-k és Ken-ek, valamint szakácsok. A gólyanapok csúcsrendezvénye a Gólyaest volt, melyet a Déryné Kulturális Központban rendeztünk meg. Itt a kilencedikeseknek le kellett tenniük a gólyaesküt, majd a 10.-es tanulók nagyon vidám műsorokkal fogadták maguk közé a legfiatalabbakat. A zárórendezvényre a gimnázium tornatermében került sor, ahol a kedves szülők és felsőbb évfolyamos tanulók megtekinthették a gólyatáborban megtanult gólyatáncot és az osztályok által választott osztálytáncot. Ezt a szülők által szervezett vendéglátás, valamint ezzel párhuzamosan diszkó zárta, amit iskolánk végzős tanulói rendeztek. Köszönjük szépen a kedves szülők támogató jelenlétét, a Diákönkormányzat szervező munkáját és a tizedikes osztályok fergeteges műsorait.


2023. október 18.

A KARCAGI ÖREGDIÁKOK BARÁTI KÖRÉNEK TALÁLKOZÓJA


2023 októberének első szombatján újra egykori diákok látogatták meg a karcagi gimnázium ősi falait. Kisari Katalin igazgatóhelyettes köszöntése után a Himnusz eléneklése következett, majd Házi-Sáray Mária tanárnő felkészítő munkájának köszönhetően egy zenei produkció hangzott el. Ezt követte Szepesi Tibor polgármester úr személyes köszöntése. Igazgatóhelyettes asszony a Karcagi Nagykun Református Gimnázium jelenéről tartott beszámolót, majd a Karcagi Öregdiákok Baráti Körének elnöke, Bihari László úr ismertette az elmúlt egy esztendőre, valamint a baráti kör alapítása óta eltelt ötven esztendőre visszatekintő értékelő gondolatait. Az eseménysorozat felemelő pillanatokkal folytatódott, hiszen felavatásra került Györfi Sándor Kossut-díjas szobrászművész úr alkotása, a Szász Béla tanár úrról készült emléktábla. Az alkotás leleplezése előtt először Csapó Mariann, iskolánk tanulójának előadásában hangzott el Sarkady Sándor A gyűrött tablót című verse, majd a család megjelent tagjai előtt Orvos-Tóth Endre úr méltatta Szász Béla tanár út életútját. Az újonnan átadott emléktábla mellett a jelenlévők megkoszorúzták még B. Major László tanár úr emléktábláját, Szepesváry Gábor tanár úr emléktábláját, az 1956-os emlékművet, valamint az épület főhomlokzatán lévő Borosjenei Györgyre, az 1676-ban indult református iskola első rektorára emlékező domborművet.


2023. október 13.

"MAGYAR VAGYOK. LEGSZEBB ORSZÁG HAZÁM AZ ÖT VILÁGRÉSZ NAGY TERŰLETÉN."

TEHETSÉGKUTATÓ VERS- ÉS PRÓZAMONDÓ VERSENY


Október 10-én tartotta iskolánk humán munkaközössége a 9-10. évfolyamosok tehetségkutató vers- és prózamondó versenyét. Az október 6-ai nemzeti emléknap tiszteletére rendezett verseny témájaként a nemzetféltést, a hazaszeretetet, a szülőföldhöz való kötődést jelöltük meg. Értő és kifejező előadásmódban hallottunk gyönyörű verseket, prózarészleteket, többek között Wass Albert Adjátok vissza a hegyeimet c. regényének előhangját, vagy Üzenet haza c. versét, Petőfi Magyar vagyok c. költeményét. A zsűri tagjai voltak: Kisari Katalin igazgatóhelyettes asszony zsűrielnökként, dr. Pintér Zoltán Árpád tanár úr és Éliás János egyetemi hallgató. A versenyzők színvonalas mezőnyéből végül I. helyezettként György Dávid (9.A), II. helyezettként Kovács Blanka Helga (9.A) és III. helyezettként Gőz Boglárka (10.B) emelkedett ki. Kisari Katalin igazgatóhelyettes asszony kiemelte, hogy itt mindenki nyert, s megköszönte a versenyzőknek azt az esztétikai élményt, amit nyújtottak a hallgatóságnak. Dr. Pintér Zoltán Árpád szívmelengető metaforával biztatta a szavalókat: a magyarság egy olyan fa, amely gyökereivel mélyen nyúlik az európai népek talajába, s az elmúlt évezredben számos sérülés, törés, seb keletkezett rajta, de ha ilyen friss ágakat hajt, mint ezek a fiatalok, akkor bízhatunk nemzetünk jövőjében. Gratulálunk a szavalóknak, további sok sikert kívánva, s köszönjük szépen a zsűri munkáját!


Szabó Júlia Ildikó


2023. október 13.

VAN, VOLT, LESZ: RENDHAGYÓ IRODALOM ÓRÁN JÁRTAK ISKOLÁNK 10. A OSZTÁLYÁNAK MAGYAR-TÖRTÉNELEM TAGOZATOS DIÁKJAI


Október 2. és 7. között az Országos Könyvtári Napok rendezvényei zajlottak Karcagon is. A Városi Csokonai Könyvtár egész hetes programmal kedveskedett az olvasás, az irodalom és a társművészetek kedvelői számára. Az érdeklődők részt vehettek könyvbemutatón, rajzpályázat eredményhirdetésén, kiállítással egybekötött előadást hallgathattak meg a képregényekről, majd pedig a kunhímzés modern felhasználásáról. A 10. A osztály érdeklődő diákjai rendhagyó irodalom órán vettek részt. A Békéscsabai Jókai Színház két fiatal művésze előadásában Molnár Ferenc A zenélő angyal című művét hallgathatták meg. A színésznők egyike, Márki Szabina karcagi származású, a Kiskulcsosi Általános Iskolába járt egykor, a Szabó Péterné vezette Kunkuckó nevű drámaszakkör lelkes tagja volt. Gyermekkorának legnagyobb álmát valósította meg: színésznő lett. Kristály Alexandrával ketten adták elő Molnár Ferenc darabját, mely az örök szerelemről szólt. A múlt század sanzonjaival, az 1950-es, 60-as évek ikonikus magyar slágereivel idézték meg a kort, melyben keletkezett, és a szerelem ezer arcát tárták a dalokkal a közönség elé. Igy csendülhettek fel többek között a Valaki kell nekem is, a Kicsit szomorkás a hangulatom máma, az Élj vele boldogan című slágerek dallamai a két fiatal művésznő előadásában. A fiatal karcagi származású színésznő példája reményeink szerint fellelkesítette a közönség soraiban ülő diákokat: a szorgalom, a lelkesedés és az elhivatottság segít megvalósítani legmerészebb álmainkat is.


Nagy Tünde

szaktanár


2023. október 13.

ISMÉT A KUTATÓK ÉJSZAKÁJÁN A NAGYKUNREFI


2023. szeptember 29-én iskolánk Debrecenbe látogatott a Kutatók Éjszakája című programsorozat Debreceni Egyetem által szervezett helyszíneire.


Intézményünk 50 tanulója vett részt látványos programokon Hunyadi Ildikó, Bíróné Varga Tünde, Szabó Balázs Attiláné tanárnők és Dr. Pintér Zoltán Árpád, illetve Cseke László tanár urak kíséretében. A látványos programok közé tartozott a Csillagászati kutatástechnológia című tudományos előadás. Ezután megtekintettük a WATCH zónát, ahol különböző játékokat próbálhattunk ki, ilyen volt például a Lenz ágyú, a bársony hárfa, a golyómasina és az eszement perspektíva. A csoport egyik része megtekintette a sportoló robotokról szóló előadást, majd az Érdekességek a pirotechnika és a robbanó anyagok világából című bemutatót, a csoport másik része pedig a Debreceni Egyetem E-Sport Központjában szervezett bajnokságon vehetett részt, melynek keretében egy népszerű játékkal, a Valoranttal játszhattak, melyen iskolánk egyik csapata „epikus küzdelemben” a 3. helyen végzett. Az előadások megtekintésével pontokat gyűjtöttük, melyeket értékes nyereményekre válthattunk be.


Mindenki nagyon jól érezte magát, felejthetetlen élményekkel és tudással gazdagodtunk.

Köszönjük a szervezők és kísérő tanáraink munkáját!


Öreg Nikolett, Földvári Petra 11.A


2023. október 13.

ÉLMÉNYPEDAGÓGIA: ALBERT KRISZTIÁN CSONTPREPARÁTUMAI A BIOLÓGIAOKTATÁSBAN


Gimnáziumunk kilencedikes tanulói rendhagyó biológiaórán vehettek részt a Györffy István Nagykun Múzeumban. Iskolánk volt tanulója, a háromszoros Európa-bajnok preparátor, Albert Krisztián „Csontvilág” című kiállítását tekintették meg és elemezték, elsősorban evolúciós szempontok alapján. A magasszintű szakmai precizitással összeállított csontvázak sokféleségét a struktúra, a funkció és az élőhelyi adottságok összefüggéseinek feltárásával vizsgálták tanulóink. A végtagok, csőrtípusok, fogazatok és koponyák rendszerezése közben azonban nem kizárólag a „száraz” tudományosság vezette a figyelmüket. Az alkotó olykor játékos, máskor véresen komoly kompozíciói szinte életre keltették a hófehér, rideg csontokat. És minél inkább megismertük e remekműveket, annál inkább be kellett látnunk, hogy a természet csodálatos, olykor művészi megoldásait egyáltalán nem szükséges mindenáron az evolúciós praktikusság szemüvegén keresztül figyelnünk. Van, ami egyszerűen azért lesz sikeres, mert szép. Köszönjük a Györffy István Nagykun Múzeum dolgozóinak segítőkészségét, Krisztiánnak pedig örömteli műhelymunkát, és további szép sikereket kívánunk.

Bíróné Varga Tünde szaktanár


2023. október 10.

KARCAGRÓL RIMASZOMBATBA KERÜLT A SZÉKELY VÁNDORBOT


Amint nemrég beszámoltunk róla, gimnáziumunk küldöttsége 2023. júliusában részt vett a Rimaszombatban rendezett Kárpát-medencei Református Középiskolák XXVI. Találkozóján. A rendezvénysorozat 1995-ben indult, az első találkozót Kecskeméten rendezték. A 2009-ben Sepsiszentgyörgyön rendezett XIV. találkozó házigazdái úgy gondolták, hogy a találkozó résztvevőinek közösségét megajándékozzák egy faragott vándorbottal. E vándorbotra köt emlékszalagot az aktuális rendező, majd adja át azt egy év elteltével a következő találkozónak otthont adó intézménynek. Az első ilyen átadóra 2010-ben, Miskolcon került sor. Mivel a XXV. találkozót 2022-ben a Karcagi Nagykun Református Gimnázium rendezte, ezért Tóth Barna igazgató úr Rimaszombatban, 2023. július 9-én, a XXVI. találkozó záró istentiszteletén adta át az egy éven át őrzött vándorbotot Molnárné Pelle Beáta igazgató asszonynak, a Tompa Mihály Református Gimnázium intézményvezetőjének. Így került hát a faragott székely relikvia a Nagykunságból a Felvidékre.

Az emlékszalag hímzését a Nagy-Pálné Pádár Ágnes vezette karcagi Táncoló Tulipán Kunhímző Csoport készítette. Ezúton is köszönjük a nemes felajánlást és a lélekhez szóló minőségi kivitelt.


A szalagon iskolánk neve és a tulipánmotívum mellett a XXV. találkozó vezérigéje található. Ezzel az idézettel kérjük Isten áldását a Kárpát-medencében működő református köznevelési intézmények teljes közösségére:


"Az igazak pedig, mint az ifjú oroszlán, bátrak." (Példabeszédek 28: 1)


2023. szept. 25.

NYÁRI EMLÉK: KÁRPÁT-MEDENCEI REFORMÁTUS KÖZÉPISKOLÁK XXVI. TALÁLKOZÓJA

Rimaszombat, 2023. július 6-9.


A Karcagi Nagykun Református Gimnázium tanárokból és diákokból álló küldöttsége az elmúlt nyári szünet elején nagy örömmel vett részt a Kárpát-Medencei Református Középiskolák XXVI. Találkozóján. A nagyszabású, négynapos rendezvénynek ezúttal a felvidéki Rimaszombatban működő Tompa Mihály Református Gimnázium volt a házigazdája. A nyitó istentisztelet igei szolgálatát Ft. Géresi Róbert, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház püspöke végezte a Zsoltárok könyve 46. részének 9. verse alapján: „Jöjjetek, lássátok az Úr tetteit, aki bámulatos dolgokat művel a földön”. Ez után Dr. Papp Kornél, az Országos Református Tanáregyesület elnöke köszöntötte a magyarországi iskolák mellett Erdélyből és a Partiumból érkező résztvevőket. A rendezvényt Molnárné Pelle Beáta, a Tompa Mihály Református Gimnázium igazgatója nyitotta meg. A találkozó második napján, pénteken jórészt Rimaszombattal, az egykori Gömör és Kis-Hont Vármegye székhelyével ismerkedhettünk. A reggeli áhítaton Mikos Tamás lelkész úr szolgálatát hallgathattuk, majd Kerepesi Igor, a Gömör-Kishonti Múzeum munkatársa tartott lenyűgöző előadást az Andrássy családról, kiemelve a család talán legismertebb tagjának, a kétszáz éve született Andrássy Gyulának az életművét. Dr. B. Kovács István segítségével a város nevezetességeivel ismerkedhettünk, Dr. Kerényi Éva, a múzeum jelenlegi igazgatója pedig a szintén kétszáz éve született Petőfi Sándor felvidéki, gömöri kapcsolatait bemutató kiállítás látnivalói között kalauzolt el bennünket. 1867-ben Rimaszombatban tartották a Magyar Orvosok és Természetvizsgálók XII. Vándorgyűlését. A jeles várostörténeti alkalomra Dr. Hizsnyan Géza és Dr. Gaál Lajos emlékeztek kiváló előadásukkal. A nap méltó befejezéseként a Tompa Mihály Református Gimnázium tanulói a templomban adtak egy felejthetetlen, megható zenei koncertet. A harmadik napon a környék gazdag természeti és kulturális értékeivel ismerkedhettünk. Jártunk a Gombaszögi-cseppkőbarlangban, ahol Dr. Gaál Lajos úr magával ragadó szakértelemmel és szeretettel beszélt a barlangász szakma különlegességeiről, többek között a meglátogatott barlang feltárásának körülményeiről is. Voltunk a Betléri Andrássy-kastélyban, Rozsnyó főterén, majd Várhosszúréten közös vacsorával zártuk a napot. A vasárnapi, záró istentiszteleten átadásra került a rendezvény zászlaja a következő házigazda számára, valamint az a vándorbot, amelyet egy éven át mi, a XXV. találkozó rendezői őriztünk Karcagon. A részvétel lehetőségét megköszönve, valamint a színvonalas és léleképítő négynapos rendezvényhez szívből gratulálva Isten gazdag áldását kérjük a rendező rimaszombati református közösségre, és a Kárpát-medencei református iskolahálózat minden tagjára!


2023. szept. 22.

GÓLYATÁBOR A NAGYKUNREFIBEN


2023. szeptember 3-4. között került megrendezésre a gólyatáborunk Berekfürdőn. 47 lelkes gólyával indultunk neki a várva várt napnak. A regisztráció után egy kis „welcome drink-kel” üdvözöltük az gólyákat. Ismerkedős játékokkal folytattuk a napot, hogy a diákok minél hamarabb megismerjék egymást és új barátokat találjanak. Az ismerkedés után Tóth Barna igazgató úr köszöntötte a diákokat, Türke Beáta vallástanárnő pedig egy zenés, táncos áhítattal mozgatta meg a fiatalokat. Ezután kezdetét vette az osztályok közötti „harc”. Diákönkormányzatunkkal minél viccesebb, szórakoztatóbb feladatokkal igyekeztünk felejthetetlenné tenni ezt a napot. Az időjárás sajnos nem mindig kedvezett nekünk, de gondoskodtunk róla, hogy így se unatkozzanak az ifjú titánok. Volt itt akadálypálya, ügyességi feladatok, tánc, karaoke és mindenféle „finomság”. Éjszaka úgy láttuk, hogy nem fáradtak el eléggé a gólyák, ezért egy kis futással megmozgattuk őket, illetve egy éjszakai rókavadászat sem maradhatott ki. A másnap reggelt egy reggeli tornával indítottuk, mely után a gólyák meglepték a gólyamamákat és gólyapapákat egy kis verssel. Végül megnéztünk egy összefoglaló kisfilmet a táborról, majd a vert had elindult haza. Reméljük, hogy mindenki nagyon jól érezte magát! A harc folytatódik a gólyahéten! Köszönjük az osztályfőnököknek is a lelkes hozzáállást és szurkolást, így tovább!


Földvári Petra

a diákönkormányzat elnöke


2023. szept. 14.

A KARCAGI ÖREGDIÁKOK BARÁTI KÖRÉNEK MEGHÍVÁSA


Ezúton tesszük közzé a Karcagi Öregdiákok Baráti Körének meghívását a 2023. október 7-én rendezendő Öregdiák Találkozóra.
2023. szept. 13.

A KARCAGI BILJANA BOLGÁR NÉPTÁNCEGYÜTTES JÁSZBERÉNYBEN, A CSÁNGÓ FESZTIVÁLON


20 éves tartalmas, gazdag történetének újabb kiemelkedő mérföldkövéhez ért el a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes. Az eddigi számtalan külföldi fellépés és fesztivál mellett (Bulgária, Szerbia, Görögország, Szlovákia, Románia) együttesünk olyan hazai, kiemelkedő, nívós fesztiválokon és rendezvényeken is szerepelt már, mint a Debreceni Virágkarnevál, a Mohácsi Nemzetközi Néptáncfesztivál, a Szigetszentmiklósi Summerfest, a Balkán Hangja vagy éppen a Savale Kulturális Fesztivál. Az idei nyáron együttesünk egy újabb rangos, elismerésre méltó kulturális eseménnyel gazdagodott, hiszen részt vett a XXXI. Csángó Fesztiválon Jászberényben. A Magyarországon egyedülálló rendezvény a határon túli magyarság népművészetét mutatta be a kisebbségek, nemzetiségek identitástudatának erősítése érdekében. Több mint 600 fellépő, köztük moldvai, gyimesi csángók, erdélyi, felvidéki és vajdasági hagyományőrzők mutatkoztak be, de ott voltak a Magyarországon élő kisebbségi tánccsoportok és zenészek képviselői is.


Az augusztus 8–13. között megrendezésre került fesztivál több mint 50 programmal várta a fesztiválra kilátogatókat Jászberény több helyszínén, ahol a csángó magyarok kulturális öröksége és életmódja, illetve a csángók népművészete, népzenéje, néptánca, népszokásai, viselete, gasztronómiája és kézműves termékei várták a látogatókat az ország egyik legkedveltebb folklórfesztiválján. A rendező, a jászberényi Jászság Népi Együttes 1971-ben alakult. Az együttes művészeti munkájának elsődleges célja és feladata a magyar paraszti és zenei folklór hagyományainak felkutatása és leghitelesebben történő megismerése, átadása. A Csángó Fesztivál létrejöttének gondolatisága: "A magyar nyelvhatár legkeletibb peremén élő moldvai csángók fojtogató légkörben, magyar iskolák, magyar papok hiányában elszántan küzdenek puszta fennmaradásukért. Az erőszakolt etnikai keveredés miatt magyarok tízezrei növekednek fel úgy, hogy kisebbségi létük szégyenérzetet vált ki bennük, s ezért megtagadják anyanyelvüket, kultúrájukat, önnön mivoltukat. A jövő generációk lelkiismerete és közérzete rajtunk is múlik. Meggyőződésünk, hogy fontos lépést teszünk ebbe az irányba, amikor a csángózás különféle csoportjait, azok művészeti értékeit igyekszünk megismertetni a hazai magyarsággal."


Az Európában is egyedülálló Csángó Fesztivál 2023-as rendezvényének célja a magyar paraszti és zenei folklór hagyományainak felkutatása, megismerése és átadása volt a látogatóknak. A Csángó Fesztivál kitűnő lehetőség arra, hogy a látogatók megismerjék a csángó magyarok történelmét, kultúráját és mindennapi életét is. Az 1981 óta megrendezésre kerülő fesztiválon színes programok, koncertek, táncházak, színházi előadások, gyerekprogramok, kiállítások, vásár és tűzijáték várta az érdeklődőket. A Csángó Fesztivál egyik legkedveltebb programja a folklór gálaműsor, ahol a csángók mellett más európai kisebbségek is bemutatják a zenéjüket és a táncukat. Együttesünk, a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes augusztus 12-én mutatkozott be a nagyközönségnek: előbb részt vettünk szombat délután a zenés-táncos felvonulást produkáló táncforgatagban, majd este a „Táncról–táncra” című műsorban mutatkoztunk be, amely a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei együttesek műsora volt. Műsorunkban bulgáriai trák táncok koreográfiái szerepeltek, melynek címe „Hömpölyög a téren a körtánc” volt. Koreográfusok: Diana Dobreva és Major János. A közönség vastapssal jutalmazta előadásunkat. Köszönjük a Csángó Fesztivál szervezőinek, hogy részesei lehettünk ennek a fantasztikus rendezvénynek. Köszönjük Jászberény! Örök emlék marad!


Tisztelettel, megbecsüléssel és szeretettel várjuk minden kedves vendégünket, szimpatizánsunkat, támogatónkat, barátunkat a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes 20 éves jubileumi gálaműsorára 2023. október 14-én (szombat) a Karcagi Déryné Művelődési Központban. A műsorban fellép a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes, vendégfellépők a várnai Divni Tanci – Meraklijci néptáncegyüttesek.


Major János

Művészeti vezető


www.halmosbelaprogram.hu

www.nka.hu

#csoorisandoralap

Képek: Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes, Vaszkó Zsolt, Réti Zsolt, Gorácz Fotó,

Forrás:

https://gotravel.hu/program-csango-fesztival

https://szol24.hu/2023/08/04/jovo-heten-jon-a-csango-fesztival-jaszberenyben-60-program-600-kozremukodovel-6-napon-at/

https://csangofesztival.com/

2023. szept. 12.

VIDA ANYÓ NYOMÁBAN: BULGÁRIÁBAN JÁRT A KARCAGI BILJANA BOLGÁR NÉPTÁNCEGYÜTTES


"Vida anyó nyomában: hagyományőrző bolgár néprajzi-, honismereti- és néptánctábor Vidinben" (NTAB-KP-1-2023/1-000358) - címmel szervezte meg idén bulgáriai táborát a festői szépségű Duna-parti Vidin városában a Nagykun Diáksport Egyesület keretein belül működő Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes. Az augusztus első hetében megvalósult edukációs program mindennap tánctanulással és kirándulással telt ezúttal is. A tánccsoport az egy hét során két új koreográfiát sajátított el Diana Dobreva várnai koreográfus irányításával.


A tánctanulás mellett bolgár néprajzi, honismereti elemek is szerepeltek a programban. A tábor fontos célja volt a tanulók idegennyelvi ismereteinek bővítése, a nemzetiségi népismeret részét képező, anyaországgal kapcsolatos történelmi, földrajzi, néprajzi, kulturális ismereteik fejlesztése és a hagyományőrzés. Ennek részeként a táborozók helytörténeti kiránduláson vettek részt Vidinben, ahol közelebbről is megismerkedtek a bolgár történelemhez szorosan kapcsolódó eseményekkel, helyszínekkel. Így többek között látogatást tettek Vidinben a Baba Vida múzeumerődben, a zsinagógában, a Krasztata Kazarma egykori katonai létesítményben, a Szv. Petka-templomban, az Oszman Pazvantoglu-mecsetben, a Szv. Nikolaj-templomban, az Archeológiai Múzeumban, a Szent Pantaleimon-templomban, a Jordan Radicskov Gimnáziumban és a Sztambol-kapunál.


A várostörténeti kirándulások mellett Vidin térségében is színes programok várták a fiatalokat. Jártak többek között Belogradcsik városában és a belogradcsiki sziklavárnál, Csiprovci városában és a Csiprovci-kolostorban, valamint a Magura-barlangban, és látogatást tettek a Vaskapunál is, ahol felelevenítették a Vaskapu-szoros történelmi vonatkozásait.


A nagy sikerű bulgária tánctábort egy fergeteges fellépéssel zárta a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes Vidinben, a Duna partján, ahol hatalmas örömmel és tapssal fogadta a közönség a műsorukat, melyet egy közös táncházzal zártak.


Major János

Szaktanár, táborszervező

2023. szept. 05.

ORSZÁGOS REFORMÁTUS TANÉVNYITÓ A NAGY MÚLTÚ ISKOLAVÁROSBAN

Pápa, 2023. szeptember 2.


Az előző esztendők hagyományaihoz méltóan iskolánk küldöttsége ezúttal is képviseltette magát 2023 szeptemberének első szombatján azon az istentiszteleten, melyen hivatalosan is megnyílt a kárpát-medencei magyar református köznevelési intézmények számára a 2023/2024-es tanév. Az ünnepi alkalmon Ft. Steinbach József, a Dunántúli Református Egyházkerület püspökének köszöntötte a résztvevőket, majd Ft. Balog Zoltán püspök úr, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke hirdetett Igét. A helyi oktatási intézményeket Dr. Németh Tamás, a Pápai Református Teológiai Akadémia rektora mutatta be. Sor került az új kollégiumi épületrész átadására is, mely alkalmon Kövér László, az Országgyűlés elnöke mondott köszöntőt. A tanévkezdő fenntartói és intézményvezetői értekezleten Balog Zoltán püspök úr gondolatai után Bruckner László, a Magyarországi Református Egyház Oktatási Szolgálatának főigazgatója tartotta meg tájékoztatóját. Megköszönve vendéglátóink szervezőmunkáját, odafigyelését és vendégszeretetét, egész Kárpát-medencei református köznevelési közösségünk számára sikerekben gazdag, Istentől megáldott új tanévet kívánunk!

2023. szept. 05.

TANÉVNYITÓ A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN


Az újonnan beköszöntött tanév első tanítási napján, 2023. szeptember 1-jén került sor intézményünk ünnepélyes tanévnyitó istentiszteletére. Az iskolazászló vezetésével a nagytemplomba érkező közösség tagjai először Nt. Répási István, kenderesi lelkipásztor úr igehirdetését hallgathatták meg. Ez után Magyar Donatella Gréta 12. A osztályos tanuló szavalata következett, aki a Nemes Nagy Ágnes Tanulni kell című versét adta elő. Tóth Barna igazgató úr tanévnyitó beszédében külön köszöntötte az intézmény új tanulóit, ismertette az előttünk álló időszakra vonatkozó programterveket, majd elhangoztak az elmúlt tanév zárásának legfontosabb eredményei is. E tanévnyitó beszéd gondolataival, valamint az abban található bibliai biztatással kívánunk áldott tanévet iskolánk minden tanulójának és dolgozójának.


Tanévnyitó istentisztelet - 2023. szeptember 1.


Áldás, békesség!

Szeretettel köszöntöm iskolánk tanévnyitó istentiszteletén nagytiszteletű esperes urat, főgondnok urat, lelkipásztor urat, kedves munkatársaimat, intézményünk diákközösségét, az őket elkísérő szülőket, valamint az ünneplő gyülekezet minden tagját!


Ismét véget ért a nyár, a mai nappal pedig, 2023. szeptember 1-jén újra elindul egy tanév: az 1676-ban alapított református gimnáziumunk 2009-es újraindítása óta immár a tizenötödik. Iskolaalapító és iskolafenntartó elődeink gondolkodásához és lelkiségéhez hűen úgy hisszük, hogy mint minden időben, ma is szükségünk van az Úristen biztatására és kegyelmére. A 2023/2024-es tanév bibliai vezérigéjét Máté evangéliuma 5. részének 16. versében találhatjuk ekképpen:

"Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket".

A 21. század világa továbbra is számtalan veszéllyel és sok bizonytalansággal vesz körül bennünket, de hiszem, hogy mindannyiunknak van feladata, küldetése és elhívása jót cselekedni akár az oktatás és nevelés, akár a tanulás terén.


Az előző tanév zárását követően tantestületünkből egy fő, Nagy Lajos tanár úr távozott. A mai alkalommal is megköszönve a közöttünk eddig végzett szolgálatát, további életére Isten gazdag áldását kérjük. Óraadó tanárként két új kolléga segíti majd pedagógiai munkánkat, akiket most távollétükben tudok köszönteni: Plósz Csilla Margit és Házi-Sárai Mária tanárnők ének-zenét fognak tanítani a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban. A korábbi évekhez hasonlóan újra hálaadással és büszkeséggel említhetjük az elmúlt tanév legfontosabb eredményeit. Intézményünkben 65 fő 12. évfolyamos diák tett sikeres érettségi vizsgát, és szerzett ezáltal érettségi bizonyítványt. Az összesen 14 tantárgyból letett vizsgák legtöbbjén idén is jóval az országos átlag fölött teljesítettek tanítványaink. Diákjaink összességében 33 emelt szintű tantárgyi vizsgát tettek, a 65 főből pedig 11-en vehettek át kitűnő érettségi bizonyítványt. Iskolai érettségi átlagunk 4,29, ami jóval fölötte van a 3,83-os országos, valamint a 3,56-os Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei átlagnak.


Ugyancsak örvendetes dolog, hogy végzett tanulóink 95%-a tanul tovább, közülük 74% a felsőoktatásban folytatja tanulmányait, amely mutató az elmúlt 14 év legkiemelkedőbb eredményei között szerepel. Az általuk elért felsőoktatási helyek között megtalálható az agrár, az államtudományi, az informatikai, a gazdaságtudományi, a műszaki, az orvos- és egészségtudományi, a jogi, a bölcsészettudományi, a pedagógusképzési, a természettudományi, valamint a sporttudományi képzési terület.


Augusztus végéig 48 tanuló iratkozott be 9. évfolyamos osztályainkba. Most, a tanévnyitó istentisztelet alkalmával itt a nagytemplomban is szeretettel köszöntelek benneteket gimnáziumunk tanulói között. Bízom benne, hogy jó döntésnek érzitek majd ezt a választást. Kívánom nektek, hogy a becsülettel végzett tanulmányi munka mellett találjátok meg helyeteket a különféle diákközösségeinkben is, iskolánk sportéletében vagy művészeti tevékenységeiben.


Az előttünk álló tanévre minden évfolyamunk tekintetében ezúttal is sokféle tevékenységet tervezünk. Fiatalos hangvétellel is átitatott hitéleti alkalmakat, ünnepi istentiszteleteket és műsorokat, gólyatábort és egy gólyaesttel záruló vidám gólyahetet, Wass-maratont, irodalmi teadélutánokat, végzős tanulóink szalagavató ünnepségét, tanulmányi és sportversenyeket, közöttük iskolánk saját versenyét, a XII. alkalommal meghirdetett Dr. Hajdú-Moharos József Országos Református Földrajzi Tanulmányi Versenyt, végzős tanulóink ballagását, osztályprogramokat, kirándulásokat. És – mint mindig, most is külön hangsúlyozom – mindezek mellett természetesen ezúttal is terveztünk még tanulást és tanítást…


A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nyelvvizsgaközpontjának nyelvvizsgahelyeként továbbra is van lehetőség angol és német nyelvből intézményünkben nyelvvizsgázni.


Néhány perccel ezelőtt a 21. század kínálta veszélyekről és bizonytalanságokról beszéltem, éppen ezért talán jó hangsúlyozni, hogy érdemes teljes szívvel megélni mindazokat az értékes alkalmakat, amelyek remélhetőleg megadatnak majd számunkra. Én magam mindig abban reménykedem, hogy a becsületesen és tisztességgel végzett munka segít abban, hogy a fiatalabb korosztályból is sokan kapjanak kedvet ahhoz, hogy ennek a nagyszerű intézménynek a tanulói legyenek, hogy ehhez a kiváló, nagykunrefis közösséghez tartozzanak.


Végezetül, visszautalva a kiváló érettségi eredményekre és továbbtanulási mutatókra újra kiemelem, hogy legfontosabb küldetésünk továbbra is a tanítás és a tanulás, melyekből a ránk eső részt igyekszünk ezután is a lehető legjobb színvonalon művelni.


Ezt a szolgálatot kívánjuk tehát tovább folytatni a mai napon a 261 fős tanulói közösséggel, az összességében 28 fős tanári gárdával; a négy évfolyamunkon ötféle emelt óraszámú, továbbá az általános tantervű gimnáziumi képzési területtel, 11 gimnáziumi osztállyal, valamint kiemelt hangsúllyal az idei tanévre szóló igei biztatással:

"Úgy ragyogjon a ti világosságotok az emberek előtt, hogy lássák jó cselekedeteiteket".


Mindezen gondolatok kíséretében a Karcagi Nagykun Református Gimnázium jelenét és jövendőjét ismét a gondviselő Isten szeretetére és kegyelmére bízva a 2023/2024-es tanévet, újraindult református gimnáziumunk 15. tanévét ezennel megnyitom.

2023. szept. 04.

RÉSZVÉTNYILVÁNÍTÁS


2023. augusztus 31.

2022-23 >>

2021-22 >>

2020-21 >>

2019-20 >>

2018-19 >>

2017-18 >>

2016-17 >>

2015-16 >>

2014-15 >>

2013-14 >>

2012-13 >>Karcagi Nagykun Református Gimnázium 5300 Karcag, Madarasi út 1-3. E-mail: info@reformatus.eu