jQuery UI Dialog - Default functionality statisztika
főoldal

Hírek, események


A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUM 2023/2024-ES TANÉVRE VONATKOZÓ IDEIGLENES FELVÉTELI JEGYZÉKE


A rangsorokban a felvételizőket az oktatási azonosítójukkal vagy a megadott jeligével szerepeltetjük. A rangsorok az általános iskolai átlageredmények alapján alakultak ki. Minden felvételizőt rangsoroltunk az összes tanulmányi területen, amelyet a jelentkezési lapon megjelölt. A sorrendeknél a hátrább rangsorolt tanulók is felvételt nyerhetnek, hiszen az előttük állók több iskolába és más szakokra is felvételizhettek és felvételt nyerhettek. Lehetőség van arra, hogy a felvételizők 2023. március 21-22. között módosítsák az általános iskolában leadott adatlapot, megváltoztassák az iskolák, illetve a tanulmányi területek sorrendjét. Aki tanulmányait intézményünkben szeretné folytatni, az a tanuló az esetleges módosításnál iskolánkat előre rangsorolhatja. A végleges felvételi eredményről a Felvételi Központtól kapott értesítés alapján tájékoztatjuk a felvételizőket 2023. április 28-ig.


001

002

003

004

005

006

2023. március 16.

V-VI. KORCSOPORT, "B" KATEGÓRIA, FIÚ RÖPLABDA DIÁKOLIMPIA MEGYEI DÖNTŐ

Nem sok babér termett a karcagi Refis fiúknak


A Karcagi SZC Nagy László Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola volt a házigazdája a „B” ka-tegóriás fiú röplabda megyei döntőnek 2023. március 16-án, melynek célja a megyei bajnoki cím eldöntése és az országos döntőre való kvalifikáció volt. A versenyen azok az V-VI. korcsoportba tartozó diákok vehettek részt, akik röplabda sportágban 2020. szeptember 01. és 2022. november 01. között az Magyar Röplabda Szövetség vagy bármely ország szakszövetsége által kiadott játékengedéllyel nem rendelkeznek, valamint az MRSZ által 2020. szeptember 01. és 2022. november 01. között kiadott strandröplabda játékengedéllyel sem rendelkeznek. A mérkőzések 3 nyert játszmáig tartottak, a megyei döntőn 4 csapat vett részt, amelyek a megyei elődöntők győztes csapatai voltak.

A Karcagi Nagykun Református Gimnázium fiúcsapata várakozáson alul teljesített a megyei döntőn, mindkét mérkőzésén sima vereségett szenvedett, így a megyei döntőben a 4. helyen végzett. Az I-III. helyezett csapatok érem- és oklevéldíjazásban részesültek, az I. helyezett csapat az országos döntőbe jutott.


Eredmények:

Elődöntő: Verseghy Ferenc Gimnázium (Szolnok) - Karcagi Nagykun Református Gimnázium: 3-0

Elődöntő: Varga Katalin Gimnázium (Szolnok) - Karcagi SZC Nagy László Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola (Kunhegyes): 3-0


3. helyért: Karcagi SZC Nagy László Gimnázium, Technikum és Szakképző Iskola (Kunhegyes) - Kar-cagi Nagykun Református Gimnázium: 3-0


Döntő: Verseghy Ferenc Gimnázium (Szolnok) - Varga Katalin Gimnázium (Szolnok): 3-0

Megyei bajnok és az országos döntő résztvevője: Verseghy Ferenc Gimnázium (Szolnok)


A megyei döntőn 4. helyezett Karcagi Nagykun Református Gimnázium csapata: Pintér Kornél, Horváth Le-vente, Balog András, Sike Ákos, Sóti Gábor Ákos, Erdei Gergő, Antal Ákos, Czina Zoltán, Csontos Gergő, Koczka György Károly, Laboncz Dávid.


Major János

szaktanár, edző

2023. március 22.

FIÚ TORNACSAPATUNK A DIÁKOLIMPIA ORSZÁGOS ELŐDÖNTŐJÉN ÁLLT HELYT


2023. március 11-én iskolánk fiú tornacsapata részt vett az Országos Fiú Torna Diákolimpia Elődöntőn Kiskunhalason. Az igen nívós versenyen a győztesek továbbjutottak az országos döntőbe. Csapatunk három fővel érkezett a nagy megmérettetésre. Szabó Gergő (11. C), Kovács Lajos (12. B) és Sallai Róbert (9. B) küzdöttek a színeinkben. A fiúk mindent megtettek a siker érdekében és küzdelmük a 9. helyre volt elég.


Gratulálunk a helytálláshoz és további sok sikert kívánunk!


Nagy Lajos

felkészítő tanár

2023. március 22.

SZÉP EREDMÉNYEK A SAVARIA TÖRTÉNELMI VERSENYEN


2023. február 8-án, Szolnokon került megrendezésre a Savaria országos történelmi verseny Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei döntője. A 9. évfolyamon Molnár Tamás (9.A) megosztott II. helyezést ért el. Felkészítő tanára Szentesi Zoltán tanár úr. A 10. évfolyamosok versenyében Bereczki Zsolt (10.C) megosztott IV. helyezést szerzett, Sike Kristóf (10.A) pedig a VI. helyen végzett. Felkészítő tanáruk Dr. Pintér Zoltán Árpád tanár úr. Gratulálunk a szép eredményekhez!


Szentesi Zoltán

2023. március 20.

DEBRECEN MEGYEI JOGÚ VÁROS BOLGÁR NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZATÁNAK ÜNNEPI MŰSORA A KARCAGI BILJANA BOLGÁR NÉPTÁNCEGYÜTTES KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL


Debrecen Megyei Jogú Város Bolgár Nemzetiségi Önkormányzata 2023. március 11-én tartotta Martenica tavaszköszöntő ünnepségét, s egyben megemlékezett Bulgária török uralom alóli felszabadulásának 145 éves évfordulójáról. A vendégeket Szilvainé Deleff Anikó, a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnökasszonya köszöntötte, a jó hangulatú, vidám tavaszköszöntő műsorról a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes fiataljai gondoskodtak, akik a Karcagi Nagykun Református Gimnázium jelenlegi és volt tanulói, tanárai. Ivan Vazov a „Sipka szoros hősei” című művéből Maksa Balázs adott elő részletet, az együttes felejthetetlen, fergeteges műsorában pedig gyönyörködhetett a nagy létszámú közönség.

Hálásan köszönjük a Debreceni Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat meghívását!

#csoorisandoralap

Major János

Művészeti vezető

2023. március 20.

"SZABADSÁG, SZERELEM! E KETTŐ KELL NEKEM."


Így vall a lánglelkű költő híres versében. A Karcagi Református Nagytemplomban megrendezett március 15-ei megemlékezés részeként a Himnusz eléneklése után gimnáziumunk vallástanára, Türke Beáta tanárnő tartott ünnepi áhítatot, majd Szentesi Zoltán tanár úr idézte fel beszédében a 175 évvel ezelőtti eseményeket, a történelmi pillanatok mögött évtizedeken és századokon is átívelő tanításokat a hazaszeretetről, a tágabb értelemben vett otthon iránti rendületlen hűségről. Az ünnepi alkalmat iskolánk diákjainak műsora zárta, melyben részt vett Ökrös Zsófia 9. B, Kiss Éva Noémi, Péter Gréta 10. A, Magyar Donatella Gréta 11. A, Kasuba Levente, Lekvár Levente, Németh László, Örlős Máté 11. B és Nagyfejeő Hanga 12. A osztályos tanuló. A műsort összeállította és koordinálta Kentési Renáta tanárnő. A zenei betétet betanította és az előadásban közreműködött: Házi-Sáray Mária magánénektanár.

2023. március 16.

CURIE KÉMIA EMLÉKVERSENY SZÉP EREDMÉNYEK A TERÜLETI FORDULÓBAN


A 2022/2023-as tanévben 9 tanuló jelentkezett a Curie Kémia Emlékversenyre. A három levelezős forduló után mindannyiukat behívták a területi fordulóba. A területi fordulóra 2023. március 3-án a Szolnoki SZC Pálfy - Vízügyi Technikumban került sor. A 14 órakor kezdődő ünnepélyes megnyitó után látványos kísérleteket tekintettek meg a versenyzők és a kísérők. A verseny 15 órakor kezdődött. A délutáni versenykezdés miatt az eredményhirdetésre aznap nem került sor. Kilencedik évfolyamon Ökrös Zsófia 11., Jónás Lili Hanna 12. és Veres Ágota Gyöngy 13. helyezést ért el. 10. évfolyamon Farkas Floransz 8., Szabó Krisztina Éva 11. és Szabó Fanni Réka 13. helyen végzett. 11. évfolyamon Soós Eszter 6. helyezett lett.

Örömmel értesültünk diákjaink fantasztikus szerepléséről, szívből gratulálunk az elért eredményekhez és sok sikert kívánunk a továbbiakban!


Hunyadi Ildikó

szaktanár

2023. március 16.

ÉRTÉKES HELYEZÉSEK AZ ORSZÁGOS REFORMÁTUS MATEMATIKAVERSENYRŐL


A Debreceni Református Kollégium Gimnáziuma és Diákotthona szervezésében 2023. február 24-én immár 31. alkalommal került megrendezésre a Református Iskolák Országos Matematikaversenye. A rangos és neves megmérettetés ezúttal is erős mezőnyében a Karcagi Nagykun Református Gimnázium tanulói becsülettel helyt álltak. Poórné Tassi Ildikó tanárnő tanítványai közül Éliás László a 11. évfolyamos tanulók versenyében a 11. helyen, Házi Boglárka a 9. évfolyamos kategóriában a 16. helyen végzett; Németh Ildikó tanárnő tanítványa, Kovács Márton pedig a 12. évfolyamos diákok megmérettetésében szerezte meg a 18. helyet. Az országos döntőn elért eredményhez szívből gratulálunk!

2023. március 14.

A KARCAGI ÖREGDIÁKOK BARÁTI KÖRÉNEK FELHÍVÁSA

2023. március 13.

ÚJRA KASSÁN VENDÉGSZEREPELT A KARCAGI BILJANA BOLGÁR NÉPTÁNCEGYÜTTES


      A koronavírus generálta pandémia után újra Kassán vendégszerepelt a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes. Legutóbb erre együttesünknek 2019-ben volt lehetősége, utána viszont a Covid19 hosszú időre bezárta ezt a lehetőséget, de most újra meghívást kapott együttesünk Stefan Peytchevtől, a Kassai Bolgár Klub vezetőjétől, amely 2023. március 4-én tartotta Martenica tavaszköszöntő ünnepségét, egyben megemlékezett Bulgária török uralom alóli felszabadulásának 145 éves évfordulójáról. A jó hangulatú, vidám tavaszköszöntő ünnepség és bál kulturális részét a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes biztosította, közel félórás műsorukban Bulgária különböző néprajzi tájegységeinek táncait vitték a színpadra, a lelkes, hálás és rendkívül vendégszerető közönség nagy örömére.

      Az együttes fellépésének kísérőprogramja volt még a két nap alatt Kassa nevezetességeinek megismerése, kirándulás a dél-lengyelországi Tylicz-be és Muszynkába, valamint a felvidéki, a Világörökség részét is képző Bártfa történelmi nevezetességeinek megismerése: Bártfa falakkal megerősített városmagja máig a középkori kereskedővárosok hangulatát idézi. I. (Nagy) Lajos király a 14. században emelte szabad királyi városi rangra, virágkorát a 15-16. században élte. Az Északkelet-Szlovákiában a Tapoly folyó partján fekvő település a Lengyelország felé vezető egykori kereskedelmi útvonal egyik állomása volt. Alaprajza elnyújtott téglalap alakú és rácsos szerkezetű. Központjában szépen megőrződött a 14. században kialakult négyszögletes piactere, amelyet három oldalról keskeny homlokzatú 16. századi polgárházak vesznek körbe. Középen áll a gótikus városháza egy reneszánsz lépcsővel, a tér negyedik oldalán pedig a 15. század második felében elkészült Szent Egyed-templom a városi iskolával. A 18. századtól megemelkedett a szlovák és haszid zsidó betelepülők száma, és az 1725-1747 között épített látványos zsinagóga körül egy zsidónegyed alakult ki. A negyedben több fürdő, egy kóser mészárszék és egy ma iskolaként használt imaház is áll.

      Hálásan köszönjük a Kassai Bolgár Klub meghívását!


Major János

Művészeti vezető

2023. március 10.

FIÚ RÖPLABDA DIÁKOLIMPIA "B" KATEGÓRIA V-VI. KORCSOPORT ELSŐ HELYEZÉS A MEGYEI ELŐDÖNTŐN


2023. február 28-án került sor a fiú röplabda diákolimpia "B" kategória V-VI. korcsoportjának egyik megyei elődöntőjére, melynek a Karcagi Nagykun Református Gimnázium adott otthont. Ezen az ágon három csapat versengett a megyei döntőbe való jutásért. A házigazda Karcagi Nagykun Református Gimnázium ellenfelei a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium, valamint a Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapatai voltak. A három mérkőzés végletekig kiélezett szetteket és izgalmakat hozott, teljesen kiegyenlített játék folyt a pályán. A szerencse ezúttal a nagykunos refisták mellé pártolt, ők nyerték a megyei elődöntőt, így márciusban ők vehetnek részt a megyei döntőn, amelynek győztese az országos diákolimpiai döntőre jut tovább.


A megyei elődöntő eredményei:

Karcagi Nagykun Református Gimnázium – Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium 3-0 (25-19, 25-16, 25-22). Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium - Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 3-0 (25-15, 25-15, 25-15). Karcagi Nagykun Református Gimnázium – Karcagi Szakképzési Centrum Varró István Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 3-0 (25-19, 26-24, 25-21).


A megyei elődöntő aranyérmes csapata: Antal Ákos, Balog András, Csontos Gergő, Czina Zoltán, Erdei Gergő, Horváth Levente, Koczka György Károly, Laboncz Dávid, Pintér Kornél, Sike Ákos. Edző, felkészítő: Ferenczi Gábor, Major János.


Gratulálunk a megyei elődöntőn elért aranyéremért, sok sikert kívánunk a továbbiakban!


Major János

orosz-földrajz szaktanár, edző

2023. március 09.

LEÁNY KOSÁRLABDA MEGYEI DIÁKOLIMPIAI DÖNTŐ "B" KATEGÓRIA V-VI. KORCSOPORT

Ismét az országos döntőbe jutottunk!


A kézilabda után kosárlabda sportágban rendezték meg a megyei diákolimpiai döntőt. A Karcagi Városi Sportcsarnokban három csapat részvételével zajlottak a küzdelmek. Lányaink először a régi rivális kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium csapatával játszottak. A szokásos öldöklő, idegtépő küzdelem most elmaradt. Csapatunk könnyed játékkal hozta a mérkőzést. Ezután a városi rivális Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium csapata következett. Lányaink lehengerlően játszottak és megnyerték az összecsapást. Iskolánk csapata megyei diákolimpiai bajnokként kivívta a jogot a Kecskeméten megrendezésre kerülő országos döntőben való részvételre. Csapatunk tagjai: Földvári Petra, Szabó Zsanna Lili, Karsai Zsaklin, Halter Ildikó Zita, Illyés Réka, Kovács Hanna, Csík Anna, Mészáros Anina, Laboncz Csenge, Kardos Panna. Testnevelő: Őrlős Zoltán.

2023. március 08.

LEÁNY KÉZILABDA MEGYEI DIÁKOLIMPIAI DÖNTŐ "B" KATEGÓRIA V-VI. KORCSOPORT

Ezüstérmesek a lányok!


Karcagon három iskola részvételével került megrendezésre a kézilabda amatőr megyei diákolimpiai döntő. Csapatunk az elődöntőben elért második helyezésnek köszönhetően került be a megyei fináléba. Mivel Törökszentmiklós csapata nem jött el, így a résztvevő csapatok körmérkőzéseket játszottak. Iskolánk tanulói először a szolnoki Tiszaparti Gimnázium ellen mérkőztek. Rendkívül izgalmasan alakult a végjáték. Az utolsó másodpercekben sikerült döntetlenre menteni a mérkőzést. Hétméteresek következtek, három-három játékos dobhatott a győzelemért. Azonban ezek sem hoztak döntést, így az első kihagyott büntetőig folytatódott tovább a párharc. Az ötödik dobásunk sikertelen volt, így az ellenfél csapata örülhetett. A második mérkőzésen a Szentannai ellen pazarul játszottak a lányaink és magabiztos győzelmet arattak. A második helyezésünknek köszönhetően lehetőség nyílt az országos döntőbe való meghívásra. Csapatunk tagjai: Domján Tünde, Galambos Dóra, Halter Ildikó Zita, Illyés Réka, Kardos Panna, Karsai Zsaklin, Kovács Hanna, Mészáros Anina, Mile Vanda, Soós Eszter, Szabó Zsanna Lili, Tóth Mia. Testnevelő: Bíróné Tichi Márta és Őrlős Zoltán.

2023. március 08.

WASS ALBERT-EMLÉKEST


Iskolánk idén 11. éve volt az egyik helyszíne a Kárpát-medencei és tengerentúli összefogással megrendezett, összesen 58 településen megtartott Wass Albert-felolvasásnak. Így tisztelegtünk ebben az évben is az erdélyi író és költő előtt, aki -valljuk- irodalmunk legnagyobbjai közé tartozik, s immár végre helyet kaphat a hivatalos magyar tananyagban is.


A rendezvény nyitányaként Tóth Barna igazgató úr mondott irodalomértő és szívhezszóló köszöntőt. Igazgató úr a hitet és a hazaszeretetet nevezte meg mint két örökérvényű, legfontosabb tanítását a Wass Albert-életműnek, felidézve Takaró Mihály író és irodalomtörténész gondolatait. Kiemelte, hogy milyen fontos szerepet töltött be Wass Albert az Erdélyi Református Egyházkerület főgondnokaként, illetve azt a tényt, hogy a II. világháború után a magyar menekültekben világi lelkészként tartotta a lelket, felszentelt lelkész híján ő szolgált több református közösségben.


Iskolánk volt tanulója, Vetró Viktor magyar-történelem szakos egyetemi hallgató gyönyörű szavalata következett, Wass Albert Ébredj, magyar! című versét adta elő.


Ezután versenyek formájában került sor a Wass-művek meghallgatására. A szavalóversenyünk hagyományosnak mondható ezen az ünnepi alkalmon, most elődöntőként is funkcionált a Református Pedagógiai Intézet által idén kiírt országos Wass Albert Emlékversenyre. A Tóth Barna igazgató úr, Tóth Andrea tanárnő és Vetró Viktor hallgató alkotta zsűrinek nagyon nehéz dolga volt, hiszen szebbnél szebb szavalatok közül kellett hármat kiválasztani és sorrendiséget megállapítani. Végül a következő eredmény született:

I. helyezett: Farkas Dzsenifer 9. A

II. helyezett: Kiss Éva Noémi 10. A

III. helyezett: Gőz Boglárka 9. B.


Kentési Renáta tanárnő ötlete nyomán idén először Wass Albert Prózamondó Versenyt is rendeztünk, ahol novellák, regényrészletek hangzottak el. Öröm volt hallgatni a szépen felkészült diákok szövegmondásait, ez a verseny még inkább ünnepélyes hangulatot adott a felolvasásnak. Itt a Gimnázium magyartanárai zsűriztek: Nagy Tünde Mária, Kentési Renáta és Szabó Júlia Ildikó. A legjobb prózamondóknak ők bizonyultak:

I. helyezett: Péter Gréta 10. A

II. helyezett: Házi Szilvia 11. C

III. helyezett: Nagyfejeő Hanga 12. A.


Mindkét verseny helyezettjei oklevelet és ajándékot kaptak.


Az elhangzott művek Wass Albert munkásságának négy, kiemelten fontos tematikája köré épültek: a hazaszeretet, az Istenbe vetett bizodalom, a jóság és szeretet mint legfőbb emberi értékek, valamint a természeti szépség megjelenítése. Bízunk benne, az est minden résztvevő-hallgató szívére helyezett valamit ezen értékek közül.


Köszönjük Tóth Barna igazgató úr, Kisari Katalin és Czinegéné Kiss Mária igazgatóhelyettesek segítségét, szervezőmunkáját!


Szabó Júlia Ildikó

2023. február 22.

A 2023. ÉVI DR. HAJDÚ-MOHAROS JÓZSEF ORSZÁGOS REFORMÁTUS FÖLDRAJZI TANULMÁNYI VERSENY


„A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam"

(2Tim 4,7)

      2023. február 25-én 11. alkalommal került sor a Dr. Hajdú-Moharos József Országos Református Földrajzi Tanulmányi Verseny megrendezésére a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban. A tanulók 4 kategóriában versenyeztek, az írásbeli fordulót minden tanuló a saját iskolájában írta (ez összesen 111 fő diákot jelentett az országból és határon túlról), majd kategóriánként tíz tanuló jutott be a szóbeli döntőbe.

      A karcagi döntőn 10 iskola (a Berekfürdői Veress Zoltán Általános Iskola, a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium, Budapestről a Baár-Madas Református Gimnázium, Általános Iskola és Kollégium, a Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, Hevesről az Eötvös József Református Oktatási Központ, Hajdúnánásról a Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium, Kárpátaljáról a Nagyberegi Református Líceum, továbbá a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda, a Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda, valamint a Karcagi Nagykun Református Gimnázium) 35 diákja vett részt felkészítő tanárokkal, kísérőkkel, szülőkkel, házigazdákkal együtt.

      A versenyt Tóth Barna igazgató úr nyitotta meg és köszöntötte a vendégeket, megemlékezett versenyünk névadójáról, Dr. Hajdú-Moharos Józsefről és édesanyjáról, Moharos Józsefnéről, született Vadász Eszterről, karcagi öregdiákról. Igét hirdetett Türke Beáta vallástanár. Ezt követően Nagyfejeő Hanga szavalatára került sor, majd kezdetét vette a rendkívül izgalmas és szoros eredményeket hozó szóbeli döntő, mely a négy kategóriában, összesen nyolc fő zsűri előtt zajlott.

      A helyezettek oklevelet kaptak, a dobogósok értékes jutalomban részesültek. A versenyről készült fotóanyag iskolánk honlapján megtekinthető.


Díjazottak:

I. kategória (8. évfolyam): 1. Németh Kamilla (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda, felkészítője Boldizsár István). 2. Karsai Patrik (Györffy István Katolikus Általános Iskola és Szent Erzsébet Óvoda, felkészítője Birizló Csaba). 3. Kovács Péter Zoltán (Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda, felkészítője Boldizsár István).


II. kategória (9. évfolyam): 1. Kerekes Kata (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, felkésztője Gruber László). 2. Feith József (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, felkésztője Gruber László). 3. Kovács Máté (Karcagi Nagykun Református Gimnázium, felkészítője Major János).


III. kategória (10. évfolyam): 1. Rózsa Sándor György (Karcagi Nagykun Református Gimnázium, felkészítője Szentesi Zoltán). 2. Pintér Kornél (Karcagi Nagykun Református Gimnázium, felkészítője Major János). 3. Ötvös Janka (Kőrösi Csoma Sándor Református Gimnázium, Hajdúnánás, felkészítője Balázs Éva).


IV. kategória (11-12. évfolyam): 1. Biró Botond (Bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Kollégium, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, felkésztője Gruber László). 2. Gacsályi Dávid (Eötvös József Református Oktatási Központ, Heves, felkészítője: Ballagó János) 3. Kovács Zoltán (Karcagi Nagykun Református Gimnázium, felkészítője Major János).


Gratulálunk valamennyi résztvevőnek, 2024-ben a verseny folytatódik!


Major János

Versenyfelelős

Természettudományi munkaközösség-vezető

2023. február 22.

ITT A FARSANG, ÁLL A BÁL...


És valóban… A Refi gimiben farsangi báloztak a diákok. Egy héttel korábban kihúzták az osztályok a témaköröket, hogy milyen jelmezt is kell magukra ölteni a 2023. február 17-én megrendezésre került farsangi mulatságon. Nagy előkészület előzte meg rendezvényünket, hisz kb. 5 évvel ezelőtt volt alkalmunk péntek este a gimi diákjait összegyűjteni egy kötetlen, jó hangulatú bulira, ahol a telet búcsúztattuk. A diákönkormányzat tagjai feldíszítették a tornatermet, a zenét biztosító diákcsapat előkészítette a terepet a bulira. Miután a zsűri tagjai elfoglalták helyeiket, megkezdődött a maskarás felvonulás. Láttunk Avatár-jelmezbe bújt diákokat, katonákat, titkos ügynököket, kis állatokat, Marvel-hősöket... Iskolánk tanári kara meglepte a diákokat egy cowboytánccal, amelynek a diákok nagyon örültek és tetszésüket hatalmas ovációval mutatták ki. Az esten nem maradhatott el a tombolasorsolás sem. A tombolaszelvényeket a dökös diákok egy héten keresztül árulták, és a befolyt összegből vicces, hasznos és nagyon hasznos díjakat vásároltak. A fődíj az Origó ételbárba szólt, melyet Szabó István tulajdonos úr ajánlott fel a giminek. Ezúton is köszönjük a szíves felajánlást. A teljesség igénye nélkül: lehetett nyerni kétszemélyes fürdőbelépőt, Rossmann-utalványt, a Főnix ételbárba ételutalványt, vörös rózsát, édességet, stb. Nagyon köszönjük az iskolavezetés segítségét rendezvényünk lebonyolításához! Valamint nagy köszönet a Diákönkormányzat tagjainak!

Tóth Andrea

a diákönkormányzat munkáját segítő tanár

2023. február 27.

VALENTIN NAP A REFIBEN...


Február 14. a szerelmesek napja. Mi is megemlékeztünk a tanulókkal, méghozzá szebbnél szebb, nagyobbnál nagyobb, kreatívabbnál kreatívabb szívek alkotásával. Azt a feladatot kapták az osztályok, hogy önmagukból alkossanak szíveket. A legszívtipróbb osztálynak a zsűri a 9.B osztály által kreált szívalakzatot választotta. Nyereményüket örömmel vették át, amely természetesen egy nagyon finom, szív alakú torta volt, puncs ízzel. A zsűri elnöke egy oklevelet is átadott a boldog osztály képviselőjének. A többi osztály is nagyon kreatívan oldotta meg a feladatot, ez minden bizonnyal a képeken is látszódik.

Tóth Andrea

a diákönkormányzat munkáját segítő tanár

2023. február 22.

ORSZÁGOS SIKER A RANGOS FIZIKAVERSENYEN!


      A Budó Ágoston Fizikai Feladatmegoldó Versenyt 1975 óta rendezi meg az Eötvös Lóránd Fizikai Társulat Csongrád Megyei Csoportja és a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézete. A versenyen Csongrád-Csanád vármegye, Bács-Kiskun vármegye, Békés vármegye, Jász-Nagykun-Szolnok vármegye, Szerbia és Románia magyar tanítási nyelvű iskoláinak 9-12.-es diákjai vettek részt, összesen 171-en.

      A verseny egyfordulós volt, a diákok saját iskolájukban oldották meg a feladatokat és saját szaktanáraik javították ki, majd a vizsgabizottság elnöke által felkért fizikusok felüljavították.

      Az eredményhirdetésre 2023. január 28-án a Szegedi Fizika Napja rendezvény keretében az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetben került sor. Az eredményhirdetés előtt a résztvevők Ignácz Ferenc látványos hideg-meleg kísérletes bemutatóját tekinthették meg, ezt követően Prof. Dr. Hopp Béla ismertette a versenyeredményeket.

      A megmérettetésen Poórné Tassi Ildikó tanárnő tanítványa, Kecskés Redmond a 11. osztályosok kategóriájában 1. helyezést ért el.

2023. február 20.

ÚJABB KIVÁLÓ EREDMÉNYEK A VÁRHELYI FERENC MEGYEI MATEMATIKAVERSENYEN!


A Szolnoki Pedagógiai Oktatási Központ által szervezett Várhelyi Ferenc Megyei Matematikaverseny idei kiírása nagyszerű eredményeket hozott a Karcagi Nagykun Református Gimnázium számára. Poórné Tassi Ildikó tanárnő tanítványai közül a megyei döntőben Kecskés Redmond (11. C) a második, Szabó Zsófia (9. C) pedig a tizedik helyen végzett! Az elért sikerekhez gratulálunk, további jó versenyzést, valamint eredményes felkészítő munkát kívánunk!

2023. február 16.

"ÉLETÜNK A SPORT - A KARCAGI ÚJ NEMZEDÉK JÖVŐJÉÉRT: A NAGYKUN DIÁKSPORT EGYESÜLET EGYSÉGES SPORTRUHÁZAT- ÉS ESZKÖZTÁMOGATÁSA" (NEAO-KP-1-2022/10-000251)


      A Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban működő Nagykun Diáksport Egyesület sikeres pályázata 2022. április 1-én indult útjára, a pályázati projektidőszak 2023. március 31-ig tart. A „tárgyi eszköz beszerzés” költségtétel keretein belül diáksport egyesületünk 20 db túrakerékpárral gazdagodott, valamint az egyesületi egységes sportruházat gondozásához 1 db mosógéppel, 1db vasalóval és 1 db vasalódeszkával.

      A pályázat kiírója: Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A program neve: Nemzeti Együttműködési Alap Támogatási Program (2022). Kiírás szerint: Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2022. Tárgy: Új nemzedékek jövőjéért kollégium - Vegyes támogatás 2022.

      A sikeres pályázatnak köszönhetően lehetőségünk nyílik több versenybe bekapcsolódni, akár nemzetközi szinten is, több bajnokságon tudunk részt venni. Így minőségileg is nagyobb hangsúlyt tudunk fektetni az utánpótlás-nevelésre. Jelen pályázat nagyban segíti szervezetünket abban is, hogy sporteszközeink, egyesületi sportruházatunk tárházát bővíteni tudjuk. Erre igen nagy igény van, amely mentális többletet is ad sporteredményeinkhez, működésünk sikerességéhez.

      Sok sikert kívánunk a sport- és tárgyi eszközök rendeltetésszerű használatához és sikeres folytatást a pályázat további megvalósításához!


Major János

Szaktanár, DSE elnök

2023. január 30.

VÉGZŐS TANULÓINK TÁJÉKOZTATÁSA


2023. január 20-án a Nemzeti Adó- és Vámhivatal karcagi munkatársai tartottak tájékoztatót iskolánk végzős tanulói számára. A rendkívül hasznos, sok gyakorlati információt tartalmazó, kifejezetten a fiatal felnőttek életére készülőknek szóló tájékoztatás mellett diákjaink az ügyfélkapu regisztrációhoz is segítséget kaptak. Szívből köszönjük a tartalmas előadást!

2023. január 23.

GYŐZNI, DE NEM MINDENÁRON: A NAGYKUN DIÁKSPORT EGYESÜLET FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓJA


(VCA-KP-1-2021/3-000123)


A téli szünet előtt folytatódott az osztályok közötti röplabdabajnokság a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban működő Nagykun Diáksport Egyesület révén: erre a játéknapra 5 osztály nevezett, közel 40 fő versenyzett és nagyszámú szurkolótábor kísérte figyelemmel a mérkőzéseket. Az est a hagyományoknak megfelelően újra tanár-diák röplabdamérkőzéssel zárult, így búcsúztattuk az óévet.


A Nagykun Diáksport Egyesület egyúttal sikeres pályázatot zárt. Projektünk helyszíne a Nagykunság fővárosa, Karcag volt. Programjaink mentális, rekreációs, oktatói és nevelői célzatúak voltak, pedagógiai hatással bírtak. Primer célcsoportunk az ifjúsági korosztály volt. A projekt célja nem csak arról szólt, hogy sportoltunk és néptáncoltunk, hanem társadalmi és gazdasági hatásként európai hozzáadott értéket is hordozott magában. Közvetlen eredménye a demokratikus, nyitott, vonzó és élni segítő, hosszú távú eredménye a közösségi szellem és értékrend kialakítása és megszilárdítása volt a cél, minden kirekesztés, társadalmi és testi, fizikai hátrány ellensúlyozásával.


Program: Városi Civil Alap (2021) Kiírás: A Városi Civil Alap keretében "civil közösségi tevékenységek és feltételeinek támogatása" (2021.) Tárgy: 3. Civil szervezetek eszközbeszerzési támogatás A pályázat címe: Győzni, de nem mindenáron: a Nagykun Diáksport Egyesület fejlesztési koncepciója Kezdő időpontja: 2021.01.01. Befejező időpontja: 2022.12.31. Finanszírozás típusa: előleg - vissza nem térítendő támogatás Az igényelt támogatás összege: 4.000.000 HUF. A támogatás felhasználása: eszközbeszerzés (torna- és röplabdacsapatok edukációja és szubvenciója, szabadidősport fejlesztése, családi rendezvények), a nyilvánosság tájékoztatásával kapcsolatos kötelezettség-teljesítés költségei, egyéb eszközbeszerzés.


Major János

DSE elnök

2023. január 18.

ORSZÁGOS OROSZ KULTURÁLIS ÉS NYELVI VETÉLKEDŐ


12 középiskolai csapat részvételével rendezték meg az országos orosz kulturális és nyelvi vetélkedőt 2022. december 10-11-én Lakitelken. A rendezvény szervezője a Tolsztoj Társaság volt. Iskolánk, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium tanulói kiválóan szerepeltek a megmérettetésen, s az előkelő 5. helyen végeztek. A csapat tagjai: Beregszászi Flóra (11.A), Györfi-Szalay Zsófia (11.C) és Kovács Zoltán (11.C). Gratulálunk az elért eredményhez, s további sok sikert kívánunk a fiataloknak az orosz nyelv tanulása terén!


Major János

orosz szaktanár

2023. január 18.

NEMZETISÉGI PÁLYÁZATOK LEZÁRÁSA A NAGYKUN DIÁKSPORT EGYESÜLET KERETEIN BELÜL MŰKÖDŐ KARCAGI BILJANA BOLGÁR NÉPTÁNCEGYÜTTES GONDOZÁSÁBAN


Magyarország Kormánya számos módon segíti a hazánkban élő őshonos nemzetiségeket identitásuk, nyelvük és kultúrájuk megőrzésében, melyben kiemelt jelentőségűek a nemzetiségi kulturális támogatások. A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága megbízásából a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatot hirdetett a magyarországi bolgár, a görög, a horvát, a lengyel, a német, az örmény, a román, a ruszin, a szerb, a szlovák, a szlovén és az ukrán nemzetiségek 2022. évi támogatására. A nemzetiségi támogatások program keretén belül egyesületünk a következő pályázati projekteket valósította meg 2022-ben:


1. Nemzetiségi kulturális kezdeményezések 2022. évi költségvetési támogatása: "Tavasz kezdete, bolgárok ünnepe: Martenica - tavaszköszöntő bolgár ünnepség és táncház a Nagykunság fővárosában, Karcagon" (NKUL-KP-1-2022/2-000544).

2. Nemzetiségi táborok 2022. évi költségvetési támogatása: "A Balkán-hegység láncain - Petko Szlavejkov és Angel Kancsev útjain: hagyományőrző bolgár néprajzi- és tánctábor Trjavnában" (NTAB-KP-1-2022/1-000029).

3. Nemzetiségi civil szervezetek 2022. évi költségvetési támogatása: "A Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes működési feltételeinek biztosítása" (NCIV-KP-1-2022/1-000324).


A 2005-ben létrejött Nagykun Diáksport Egyesület működésének célja nemcsak a hobbi-, sport-, szabadidősport-, turisztikai programok, versenyek, sport- és néptánctáborok hazai és külföldi szervezése, lebonyolítása, a diáksport fejlesztése, támogatása, képességfejlesztés, hanem a magyar és a Magyarországon élő nemzetiségek tánckultúrájának, tánchagyományainak megismertetése, oktatása, közvetítése, a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes működtetése. Hálás szívvel köszönjük a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatását!


Major János

Nagykun Diák Sportegyesület

Elnök

2023. január 17.

PÁLYAORIENTÁCIÓS NAP


Intézményünk az idei tanévben 2023. január 13-án tartotta hagyományos pályaorientációs napját, mely ezúttal a pénzügyi, gazdasági világ mindennapjaiba igyekezett elkalauzolni tanítványainkat. Tóth Barna igazgató úr megnyitó gondolatai között a modern tudományok és a hit kapcsolatáról beszélt. Tóth Krisztina pénzügyi szakértő Hogyan tudod érvényre juttatni a pénzügyi tudatosságot egy modern környezetben címmel tartott rendkívül érdekes, inspiráló és fiatalos lendülettel áthatott előadást. Jávorné Dr. Végh Klaudia egyetemi adjunktus Kecskemétről érkezett, és a Neumann János Egyetem Gazdaságtudományi Karának képzési lehetőségeit ajánlotta jó szívvel tanítványainknak. Előadóinknak köszönjük a színvonalas előadásokat, további tanulmányaikhoz, munkájukhoz sok sikert kívánunk!


2023. január 16.

NÍLT NAPPAL INDÍTOTTUK A 2023-AS ESZTENDŐT


2023. január 11-én a tanév során immár második alkalommal vártuk nyílt napra az irántunk érdeklődő 8. évfolyamos tanulókat. A szép számmal megjelent érdeklődők ezúttal három idősávban, 12 tantárgyat érintve, összesen 33 tanórából választhattak.


Köszönjük látogatóink megtisztelő érdeklődését!


2023. január 12.

ÚJRA NYÍLT NAP A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN


Szeretettel várjuk az iskolánk iránt érdeklődő nyolcadik évfolyamos általános iskolai tanulókat a 2023. január 11-én szerdán megrendezésre kerülő nyílt napunkra!


2023. január 09.

"AZ IGE TESTTÉ LETT, KÖZÖTTÜNK LAKOTT, ÉS LÁTTUK AZ Ő DICSŐSÉGÉT" (JÁNOS 1: 14)


2022. december 21.

"MERT MEGJELENT AZ ISTEN ÜDVÖZÍTŐ KEGYELME MINDEN EMBERNEK" (Titusz 2: 11)

Karácsony előtti kibocsátó istentisztelet


2022. december 21-én, az idei esztendő utolsó tanítási napján a Karcagi Református Nagytemplomban került sor arra a kibocsátó istentiszteletre, amelyen Nt. Répási István kenderesi lelkipásztor úr igehirdetése segítségével indulhattunk el a karácsonyi szünidőre. A Pál apostol által Tituszhoz írt levélből való tanítás az előttünk álló ünnepre, de egész életünkre nézve is komoly biztatást és reménységet nyújt.


Iskolánk minden dolgozójának és tanulójának családjaikkal együtt Áldott Karácsonyi Ünnepet és Boldog Új Esztendőt Kívánunk!


"Dicsőség a magasságban Istennek, és a földön békesség, és az emberekhez jóakarat."

(Lukács 2: 14)


2022. december 21.

"SZÁLLJ, SZÁLLJ SZÍVÜNK REMÉNYE! BORULJUNK LE JÉZUSUNK ELÉBE! RAGYOGJATOK CSILLAGOK FÉNYNEK OSZLOPÁVAL, SZENT BIZTATÁSSAL! SZÜLETŐBEN A MEGVÁLTÓ!"


A 9.C osztály diákjai őrizve a régi népszokást, házról házra (osztályteremről osztályteremre) járva adták elő pásztorjátékukat a téli szünet előtti utolsó tanítási napon. Iskolánkban visszatérő hagyomány ez az adventi időben. A diákok pásztornak, királynak, angyalnak, Máriának, Józsefnek öltözve rövid kis bethlehemes játékot adtak elő, megelevenítve Jézus születésének történetét az evangéliumok szerint. Minden osztályterembe bekopogtatva, énekszóval kísérve játszották el a karácsonyi történetet.


Türke Beáta vallástanár


2022. december 21.

MÉZESKALÁCS-KÉSZÍTÉS


2022. december 19-én ismételten fahéj-, gyömbér-, narancsillat lengte be a gimnázium épületét és karácsonyi zene hallatszott. Szorgos, kilencedik osztályos tanulók mézeskalácsot készítettek. Szebbnél szebb figurák készültek, melyeket helyben sütöttünk ki. A sütiket az iskola tanulói és dolgozói fogyasztották el.

Ünnepi csendben fényes a mécses, készült a mézes, illata édes, tojás, liszt, cukor, zsír, fűszer kellett bele sok, összeraktuk gyorsan, mert ügyesek vagyunk. Liszthó szitálgat, szállnak a pelyhek, mintha leszállna a földre a felleg. Karácsony csodája megérintett minket, mézeskalácsba beletettük a szívünket.


Türke Beáta vallástanár


2022. december 21.

A MAGYAR BIBLIATÁRSULAT 2022-ES ONLINE VERSENYE


A Magyar Bibliatársulat Alapítvány XV. alkalommal hirdetett bibliaismereti versenyt, amelyre középiskolások, főiskolások és egyetemisták jelentkezhettek. A játék öt héten keresztül tartott. A verseny nem titkolt célja már évek óta, hogy rávegye a fiatalokat a Szentírás minél gyakoribb és nagyobb kedvvel történő forgatására. Ehhez az egyik legjárhatóbb út, ha különféle feladatokat kell megoldaniuk, amihez olvasniuk kell a könyvek könyvét. Iskolánkból háromfős csapatok vettek részt a vetélkedőn (a 9. A, 9. B, 9. C osztályokból). A verseny öt héten keresztül tartott. A résztvevő csapatok minden hétfőn kaptak e-mailben egy kérdést, amely alapján elindult az adott héten megkeresendő bibliai fejezet felkutatása. A versenyzőknek a megtalált fejezeten belül pedig egy bizonyos vershez, azon belül egy pontosan meghatározott szóhoz kellett eljutniuk. A helyes megfejtést egy megadott keresztrejtvénybe kellett beírni. A bibliaismereti játék végső megfejtését a keresztrejtvény megadott szavaiból kijelölt betűkből kellett összerakni. A játék végén mindössze ezt a 2 szót kellett beküldeni. A helyes megfejtést beküldők között könyvcsomagokat sorsoltak ki. Iskolánk minden csapata helyesen megfejtette a keresztrejtvényt, ezért könyvjutalomban részesültek.


"A Bibliában több történet hasonlít egymáshoz, így nehéz feladatunk volt. Csapattársaimmal együtt kutattunk a megfejtés után. Nagyon nehéz, ámbár izgalmas öt hetet tudhatunk magunk mögött. Szerencsére a megoldásunk tökéletes lett, a Bibliatársulat által egy kis meglepetésben részesültünk, mely egy könyv és oklevél volt."

Kovács Anna 9.B


A versenyző csapatok tagjai:

9. A osztály: Fazekas Noémi, Csapó Marianna, Nagy Lara

9. B osztály: Kovács Anna, Ökrös Flóra, Hubai Lenke

9. C osztály: Házi Boglárka, Csík Anna, Deák Virág


2022. 12. 18.

Türke Beáta vallástanár


2022. december 21.

KARÁCSONY ELŐTT - A KARCAGI BILJANA BOLGÁR NÉPTÁNCEGYÜTTES ÖNÁLLÓ MŰSORA


Az elmúlt hétvégén tartotta meg a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes a hagyományos karácsonyi gálaműsorát. A rendezvénynek a tánccsoport anyaintézménye, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium adott otthont. A Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas tánccsoport ezúttal is káprázatos táncokkal örvendeztette meg a népes közönséget. Műsorukat a bolgár táncok mellett a biljanás fiúk énekesprodukciója, az Erkel Ferenc Alapfokú Művészeti Tagintézmény csellótanszakának karácsonyi dalokból összeállított előadása, valamint Székely Lea marimba- és kisdobjátéka színesítette.


A vendégeket Tóth Barna, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium igazgatója köszöntötte. Mint azt beszédében elmondta, mérhetetlenül büszke az intézmény falai között működő tánccsoportra, sikereiket és eredményeiket számos hazai és külföldi díj bizonyítja.


Major János, a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes alapítója, művészeti vezetője és koreográfusa elmondta, a 19 évvel ezelőtt alakult együttes jelenleg 25 főt számlál, köztük nyolcan csupán most szeptemberben kezdtek el ismerkedni a bolgár táncokkal, így számukra ez a gála volt az első alkalom a bemutatkozásra. Mint azt a művészeti vezetőtől megtudtuk, a biljanások jövő ősszel egy nagyszabású jubileumi gálaműsorral készülnek fennállásuk húszéves évfordulója alkalmából.


A rendezvényen részt vett Dr. Scott Manning Stevens P.h.D, az amerikai Syracuse Egyetem indián kultúrával foglalkozó professzora is, aki csodálatát fejezte ki a karcagi fiatalok előadása láttán. A mohawk indián felmenőkkel rendelkező professzor számára nem ismeretlen Magyarország és a magyar kultúra, hiszen közel harminc éve rendszeresen jár hazánkba, korábban oktatott a Debreceni Egyetemen is. Mint mondta, ámulattal nézte a biljanások produkcióját.


#csoorisandoralap


MAKSA BALÁZS

Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes


2022. december 20.

ERŐN FELÜL IS 100 SZÁZALÉK SZERETET!

ADVENTI ADOMÁNYGYŰJTÉS 2022 DECEMBERÉBEN


Újra végéhez közeledik egy esztendő, újra adventben élhetünk, Karácsonyt várhatunk. Az előző két évben a világjárvány okozott nem várt problémákat, ezúttal azonban még mélyebben gyökerező félelmek és bizonytalanságok teszik nehézzé mindennapjainkat, beleértve a családok és az intézmények gazdasági helyzetét is. A segítő szándék azonban még így is tetten érhető, ugyanis munkatársaink, valamint tanítványaink és családjaik jó lelkének köszönhetően újra részt tudunk venni a Magyar Református Szeretetszolgálat felhívására a tartós élelmiszert gyűjtő 100 Százalék Szeretet akcióban és a Nyilas Misi Karácsonya elnevezésű programban, melyek mindegyike elsősorban a határon túl élő magyar testvérek ünnepét kívánja szebbé tenni. Tették mindezt önzetlenül szeretettel, sokan közülük erőn felül. A Kárpátalján élők életét külön is imádságban hordozva adja Isten, hogy minden adomány a megfelelő helyre kerüljön, és sok család számára nemcsak anyagilag, de lelkileg is szebbé tegye a karácsonyra való készülődés áldott időszakát!


2022. december 16.

SZÉPKIEJTÉSI VERSENY IDEGEN NYELVEN


Idén is novemberben került megrendezésre iskolánkban az idegennyelvi munkaközösség által meghirdetett Szépkiejtési Verseny. Először 2019-ben szerveztünk egy iskolai vers- és prózamondó versenyt, amivel szerettünk volna hagyományt teremteni. Minden évben igyekszünk megújulni, így ebben az évben a város 8. osztályos tanulóit is invitáltuk angol nyelvből a versenyre. Nagy örömünkre két iskolából - a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvodából és a Györffy István Katolikus Általános Iskolából is érkezett közel 20 tanuló. Minden versenyzőnek egy előre kiadott mű részletét kellett felolvasnia idegen nyelven, figyelve a helyes kiejtésre, szöveghűségre, a megfelelő hangsúlyra és tempóra. A versenyre angol, német, orosz és latin nyelvekből lehetett jelentkezni. A tanulók egyesével kerültek sorra és a munkaközösség tagjaiból álló zsűri előtt kellett szerepelniük. Külön kiemelendő, hogy több diák két, sőt három nyelvből is indult. Idén rekordszámú, közel 150 tanuló jelentkezett, a legtöbben angol nyelvből, így ott 3 kategóriában mérettették meg magukat. Német és orosz nyelvből is 2 kategóriában indultak a tanulók, latin nyelvből pedig 1 kategóriában. A nagy létszám miatt a versenyt több napon kellett lebonyolítani és valóban nehéz volt kialakítani a sorrendet, hiszen nagyon sok szép felolvasást hallottunk. Az ünnepélyes eredményhirdetésre december 8-án került sor, ahol 8 tanuló örülhetett az első helyezésért járó oklevélnek és a Varga József Nyelvtanulás Alapítvány által felajánlott könyvutalványnak. A második helyezett tanulók az oklevél mellett pendrive-ot, míg a harmadik helyezett diákok csokoládét kaptak. A többi tanuló emléklappal és egy kis szaloncukorral térhetett haza. Az iskola külön emléklappal és csokoládéval köszönte meg a felkészítő tanárok munkáját. Ezek után egy közös fotóval koronáztuk meg a jó hangulatú és nagyon szép felolvasásokkal teli versenyt.


A helyezést elért diákok:

Angol nyelv:

I. kategória (8. évfolyam)

1. hely: Mészáros Nikolett 8.b

2. hely: Kovács Blanka Helga 8.b

3. hely: Bugán Luca 8.a


II. kategória (9. évfolyam)

1. hely: Házi Boglárka 9.C

2. hely: Csapó Mariann 9.A

3. hely: Csík Anna 9.C


III. kategória (10-12. évfolyam)

1. hely: Györfi-Szalay Zsófia 11.C

2. hely: Csenda Tímea 11.A

3. hely: Beregszászi Flóra 11.A


Német nyelv:

I. kategória (9. évfolyam)

1. hely: Mile Vanda 9.A

2. hely: B. Kiss Virág 9.B

3. hely: Kovács Máté 9.C


II. kategória (10-12. évfolyam)

1. hely: Csenda Tímea 11.A

2. hely: Doma Petra Dorina 11.A

3. hely: Kónya Csaba Zsolt 10.C


Orosz nyelv:

I. kategória (9. évfolyam)

1. hely: Csapó Mariann 9.A

2. hely: Varga Zsolt 9.C

3. hely: Házi Boglárka 9.C


II. kategória (10-12. évfolyam)

1. hely: Örlős Péter 12.C

2. hely: Györfi-Szalay Zsófia 11.C

3. hely: Nagy Noémi 12.A


Latin nyelv: (9-12. évfolyam)

1. hely: Kiss Éva Noémi 10.A

2. hely: Juhász Csenge 11.C

3. hely: Farkas Tifani 10.C


Külön szeretném megköszönni a Varga József Nyelvtanulás Alapítvány és a Karcagi Nagykun Református Gimnázium vezetésének hozzájárulását a helyezettek díjazásához.

Minden tanulónak és felkészítő tanáraiknak gratulálunk, áldott karácsonyi ünnepeket és boldog új évet kívánunk!


Tóth Orsolya

munkaközösség-vezető


2022. december 15.

DR. HAJDÚ-MOHAROS JÓZSEF ORSZÁGOS REFORMÁTUS FÖLDRAJZI TANULMÁNYI VERSENY


Iskolánk, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium a 2022/2023-as tanévben immár tizenegyedik alkalommal hirdeti meg országos református földrajzversenyét.


Az első forduló feladatlapját minden jelentkező a saját iskolájában írhatja, a versenyfelhívás alapján 2023. január 16-án.


A második fordulót hagyományainknak megfelelően személyes jelenléttel, Karcagon tervezzük megrendezni 2023. február 25-én.


Jelentkezési határidő: 2023. január 09.


SZERETETTEL VÁRJUK KEDVES VERSENYZŐINKET!

Versenyfelhívás


2022. december 13.

HOHOHOHÓ...


Mivel a Nagykunrefibe nagyon sok jó gyermek jár, így ismét meglátogatta a Mikulás az iskolánk tanulóit december 6-án délelőtt. A Diákönkormányzat szervezésében a Télapó és krampuszai meglepték minden osztály tanulóit. A diákoknak énekelniük kellett és ajándékba szaloncukrot kaptak. A puttonyból került még elő egy-egy érdekes feladat vagy jó dolog. Pl. volt, akinek guggolásokat s fekvőtámaszokat kellett végeznie, de volt, aki belepillanthat majd a történelem- vagy a magyarfelelet közben a vázlatába. Az épületünkben vendégeskedő nyolcadikos és hetedikes tanulókról sem feledkeztünk meg. A nagyszünetben a tanári szobába is ellátogatott a kis csapat és meglepték a tanárokat is. Köszönjük ezt a kedves hagyományos gesztust a Diákönkormányzat tagjainak.


Tóth Andrea

a diákönkormányzat munkáját segítő tanár

Versenyfelhívás


2022. december 14.

FIÚ RÖPLABDA DIÁKOLIMPIA "A" KATEGÓRIA V-VI. KORCSOPORT HARMADIK HELYEZÉS A MEGYEI DÖNTŐN


2022. november 16-án került sor a fiú röplabda diákolimpia „A” kategória (hazai bajnokságban rendszeresen szereplő, igazolt versenyzők kategóriája) V-VI. korcsoportjának megyei döntőjére, melynek a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum adott otthont. A megyei döntőt érő kvalifikációhoz két mérkőzést kellett megnyerni a megyei elődöntőn, melyen a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és a Kisújszállási Nagykun Baptista Oktatási Központ, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium csapatai közül a karcagi refisták kerültek ki győztesként, így ők utazhattak a megyei döntőre.

A megyei döntőn Szolnokon ellenfelek a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum és a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium voltak, itt egyértelműen a papírforma érvényesült. Egyetlen cél lehetett csupán, a tisztes helytállás a megyei döntőben, amelyet véghez is vittünk, valamint a fejlődés, hiszen iskolánk, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium csapatát teljesen amatőr játékosok alkotják, köztük nincsenek igazolt versenyzők, megyei döntős ellenfeleink csapataiban pedig többen is szerepelnek a Magyar Röplabda Szövetség felnőtt- és utánpótlás bajnokságaiban (Extraliga, NBI, NBII).


A megyei döntő eredményei:


Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium (Szolnok) - Karcagi Nagykun Református Gimnázium: 3-0 (25-11, 25-18, 25-12).


Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum (Szolnok) - Karcagi Nagykun Református Gimnázium: 3-0 (25-11, 25-8, 25-13).


A megyei döntő bronzérmes csapata: Antal Ákos, Balog András, Csontos Gergő, Czina Zoltán, Erdei Gergő, Horváth Levente, Koczka György Károly, Laboncz Dávid, Pintér Kornél, Orvos-Tóth Márk János. Edző, felkészítő: Ferenczi Gábor, Major János.


Gratulálunk a megyei döntőn elért bronzéremért, sok sikert kívánunk a továbbiakban!


Major János

orosz-földrajz szaktanár, edző


2022. december 08.

ZENÉS ADVENT A PAPP LÁSZLÓ SPORTARÉNÁBAN


Iskolánk 56 fős csapata vett részt a Magyarországi Baptista Egyház és a Baptista Szeretetszolgálat nagyszabású ünnepségén, amelyet két év szünet után 11. alkalommal rendeztek meg 2022. december 2-án, pénteken 18.00 órakor a Papp László Budapest Sportarénában.


A közös jubileumi ünnepre - amely egyben rendhagyó istentisztelet is volt - Papp János, a Magyarországi Baptista Egyház elnöke és Dr. Szilágyi Béla, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke hozta az igei üzenetet. A jó hangulatról, a zenei élményről Mező Misi és a Magna Cum Laude, Pintér Béla és Szabó Balázs, valamint egy 400 fős kórus és Friderika gondoskodott. Bepillantást kaptunk a Baptista Szeretetszolgálat szerteágazó, az elmúlt 25 évben határokon is átívelő karitatív tevékenységébe, melyet Isten szeretete, az önzetlen segítségnyújtás vezet. Bennünket is nagy szeretettel fogadtak felekezeti hovatartozásunktól függetlenül. Advent idején lelkileg feltöltődve, a mindennapokból kiszakadva térhettünk haza, megtapasztalva a közösség erejét és szeretetét.


Köszönjük iskolánk vezetésének és a fenntartó egyházközségnek az anyagi támogatást, mely lehetővé tette, hogy elutazzunk erre az alkalomra!


Türke Beáta

vallástanár

2022. december 06.

SZERETETTEL VÁRJUK KEDVES LEENDŐ TANÍTVÁNYAINKAT!


Szeretettel ajánljuk az iskolánk iránt érdeklődő 8. évfolyamos tanulók, valamint szüleik figyelmébe a 2023/2024-es tanévben induló képzéseinket!


Nyugodt légkör, támogató környezet, színvonalas felkészítés az érettségire és a továbbtanulásra!

Művészeti irányok, sokszínű sportolási lehetőségek, hangulatos diákélet!


NAGYKUNREFI! ÉLD ÁT!

2022. november 30.

ÁLDOTT ADVENT


"A megváltó tiszta fényt hoz, szeretetet, ami éltet.

Felemel a puszta földről, Isten fiává fogad téged."


(Aranyosi Ervin: Advent – első gyertya)


2022. november 27-én, advent első vasárnapján a 11.C osztály tanulóinak előadása színesítette az istentiszteletet. Műsoruk címe: Áldott Advent. A műsorban verset mondtak: Szabó Rita, Juhász Csenge, Bite Gabriella, Veres Viktória, Laboncz Csenge, Mészáros Anina, Balogh Záli, Soós Eszter, Halter Ildikó, Béres Kata, Szentesi Laura, Házi Szilvia, Galambos Dóra, Györfi-Szalay Zsófia, Dániel Emese, Nábrádi Nauzika. A 312. dicséretet előadták: Szűcs Anna, Juhász Csenge, Szabó Rita, Balogh Záli és Györfi-Szalay Zsófia. Fuvolán közreműködött: Kéri Anna Zsófia. Az elhangzó dalok a következők voltak: Pintér Béla: Gyere el a jászolhoz és Csondor Kata: Add tovább. A műsort összeállította és rendezte: Hunyadi Ildikó tanárnő.


Minden kedves diáktársunknak, tanárainknak, valamint a karcagi református gyülekezet minden tagjának áldott adventi készülődést kívánunk!


Laboncz Csenge

11.C osztályos tanuló

2022. november 29.

FIÚ FUTSAL MEGYEI DIÁKOLIMPIAI DÖNTŐ


Fiú futsalcsapatunk a diákolimpia területi döntőjének karcagi csoportjából három győztes mérkőzés után jutott tovább a Szolnokon 2022. november 16-án megrendezett megyei döntőre. A szoros összecsapásokat és színvonalas játékot hozó tornán iskolánk csapata végig fegyelmezett, technikás játékot nyújtott. A két csoportmérkőzésen először a tiszaföldvári Hajnóczy József Gimnázium, Humán Szakgimnázium és Kollégium csapatától szenvedtünk 2:1 arányú vereséget, majd a Jászberényből érkezett Egri Főegyházmegye, Szent József Katolikus Elektronikai Technikum, Gimnázium és Kollégium együttesével szemben maradtunk alul 3:2 arányban. Így az ötödik helyért léphettünk pályára, melyet a szintén jászberényi Lehel Vezér Gimnázium csapatával szemben sikerült is megszereznünk, a rendes játékidő 2:2-es döntetlenje után megnyerve a büntetőpárbajt. Az elért eredményekhez szívből gratulálunk, fiataljainknak további sikereket kívánunk! A megyei döntőn a csapat tagjai voltak: Toldi Lajos Szabolcs, Potornai Ádám Bálint, Csukodi Zoltán, Bánhegyi Marcell, Béres Dávid, Tolnai Zsombor, Marek Dávid. Testnevelő tanárok: Őrlős Zoltán, Tóth Barna.

2022. november 29.

KARÁCSONYVÁRÁS A NAGYKUNREFIBEN


"Van-e érzés, mely forróbban és sejtelmesebben megdobogtatja az emberi szívet, mint az ünnep és a várakozás izgalma?"

                    Márai Sándor


2022. november 28-án, hétfőn a Diákönkormányzat legfiatalabb tagjaival, a kilencedikes tanulókkal feldíszítettük a gimi karácsonyfáját, amelyet az épület aulájában helyeztünk el.

Reméljük, hogy minden diák, tanár és az épületbe belépő vendég arcára mosolyt csalunk a fa és az adventi koszorú látványával.

A Diákönkormányzat nevében kívánunk mindenkinek reményteljes adventi időszakot!


Tóth Andrea

a diákönkormányzat munkáját segítő tanár

2022. november 29.

LEÁNY KÉZILABDA MEGYEI DIÁKOLIMPIAI DÖNTŐ

A KATEGÓRIA V-VI. KORCSOPORT Bronzéremmel tértünk haza Jászberényből!


Leány kézilabdacsapatunk a Karcagon megrendezett megyei elődöntőből második helyen jutott be a sportág megyei döntőjébe. Sportolóink szebbnél szebb eredményekkel kápráztattak el bennünket az évek során. Különböző sportágakban értek el kiemelkedő eredményeket. Most újabb sporttörténelmi bravúrt hajtottak végre diákjaink. Először játszhattak a megye legjobb csapatai ellen. A Jászberényben megrendezett leány kézilabda megyei diákolimpiai döntőn csapatunk a harmadik helyet szerezte meg a hazai bajnokságban rendszeresen szereplő, igazolt versenyzők kategóriájában. Mindkét mérkőzés magas színvonalú volt. Szoros első félidők után a másodikban már a fáradság jelei mutatkoztak. Két vereséget szenvedtünk, de emelt fővel jöhettünk le a pályáról. A csapat tagjai: Bánhegyesi Lili, Barta Bianka Ivett, Domján Tünde, Galambos Dóra, Halter Ildikó Zita, Kardos Panna, Karsai Zsaklin, Németh Klaudia, Szabó Zsanna Lili, Szabó Zsófia. Testnevelő tanár: Bíróné Tichy Márta és Őrlős Zoltán.

2022. november 28.

FÉNNYEL ÍRT TEMPLOM


A reformáció évfordulója előtt vizuális kultúra órán a 10. évfolyamosokkal a református nagytemplomról készített fotókkal tisztelegtünk.

A fényképezés a mobiltelefonok elterjedésével mindenki számára elérhető. Rengeteg képet készítenek a diákok is csak úgy, meghatározott cél nélkül. Ezért jött a gondolat, hogy Tájkép, épületfotó témakörben egyéni nézőpontok kipróbálásával, a fény-árnyék, ritmus figyelembevételével, jó nézőpontok megválasztásával tudatosan készítsenek jó fotókat, majd válogassák és szerkesszék meg képeiket.

E szempontok alapján a következő eredmények születtek:

-    a legváltozatosabb nézőpont: Antal Ákos 10. B

-    a legkülönlegesebb nézőpont: Antal Ákos 10. B, Varga Károly 10. A

-    a legszebb ritmus: Antal Ákos 10. B, Földvári Petra 10. A, Kovács Hanna 10. C, Kraicz István 10. B, Madar Szilvia Nóra 10. C, Pintér Kornél 10. C

-    a legszebb képkivágás: Balog András 10. C, Csizi Zsuzsa 10. C, Farkas Floransz 10. C, Fodor Zita Melinda 10. B, Kovács Hanna 10. C, Kraicz István 10. B, Madar Szilvia Nóra 10. C, Orvos-Tóth Márk János 10. C, Örlős Anita Beáta 10. A, Pintér Kornél 10. C, Törzsök Hanna 10. C

-    a legszebb fény-árnyék hatás: Csizi Zsuzsa 10. C, Fábián Gábor György 10. C, Farkas Floransz 10. C, Farkas Réka 10. C, Fodor Petra 10. C, Kele Noémi 10. A, Pintér Nóra 10. C, Sike Ákos 10. C, Törzsök Hanna 10. C

-    a református enteriőr hangulatát leginkább Kele Noémi 10. A, Földvári Petra 10. A, Öreg Nikolett 10. A, Hajdu Viktória 10. C adta vissza

-    a templom apró, "rejtett" jellegzetességeit Fodor Zita 10. B kapta lencsevégre.

Az ötlet beváltotta a hozzá fűzött reményt, mert több mint 450 fotó készült. Ebből 101 képkockából álló ppt, illetve kisfilm született, a legjobb 49 képet kinyomtatva az aulában állítottuk ki. A kisfilmet az iskola Facebook-oldalán, és a folyosóra kihelyezett monitorokon lehet megnézni.

A tapasztalat szerint, ha a tanulók látják társaik munkáit, kedvet kapnak a fotózáshoz. Bízom benne!

A diákok nevében is köszönöm a lehetőséget és a sok segítséget!


Sipos Ferencné

szaktanár

2022. november 28.

PARÁDÉ ÉS POMPA - RÁKÁSZ GERGELY ÉLŐ LÁTVÁNYKONCERTJE A NAGYTEMPLOMBAN


2022. november 21-én, az adventi időszakot megelőző utolsó hétfői napon a korábbi évek hagyományainak megfelelően újra különleges alkalom részesei lehettek a Karcagi Nagykun Református Gimnázium 9-11. évfolyamos tanulói. Rákász Gergely koncertorgonista látogatott el hozzánk, akinek a református nagytemplomban megtartott előadásán a Karcagi Nagykun Református Általános Iskola és Talentum Óvoda 7-8. évfolyamos tanulói is vendégeink lehettek. Az előadó által megálmodott lenyűgöző látványkoncerten nemcsak az orgonajátékot hallhattuk és láthattuk az élő kivetítésnek köszönhetően, de művészi grafikák, animációk is megjelentek, valamint a művek keletkezése és a szerzők életútja tekintetében is sok érdekes információval gazdagodhattunk. Hallhattuk Julius Fucik Gladiátorok bevonulása című művét, Edward Elgartól a koncert címadó darabját Parádé és pompa címmel, Gustav Holst A bolygók című szvitjéből a Mars tételt, vagy éppen Johann Sebastian Bach legismertebb alkotását, a D-moll toccata és fúgát. Az érdekes, tartalmas, néhol fergeteges, olykor pedig fájdalmasan elgondolkodtató előadást megköszönve mindenkinek áldott adventi készülődést kívánunk!

2022. november 25.

ÜNNEPÉLYES FOGADALOMTÉTEL A NAGYTEMPLOMBAN


2022. november 20-án, a vasárnapi istentisztelet keretei között került sor a Karcagi Nagykun Református Gimnázium új pedagógusainak és tanulóinak fogadalomtételére, valamint az iskolajelvények ünnepélyes átadására. Az igei szolgálatot Nt. Koncz Tibor esperes úr végezte, aki Keresztelő János születésének történetétől indulva az emberi élet értékéről és tiszteletéről beszélt. Az igehirdetés után először intézményünk két pedagógusa, Tóth-Kovács Katalin és Cseke László, majd iskolánk új tanulói tettek fogadalmat. Az iskolajelvények feltűzésére az úrasztala előtt került sor Nt. Koncz Tibor esperes úr, Szentesi Lajos főgondnok úr, Tóth Barna igazgató úr, valamint Kisari Katalin igazgatóhelyettes asszony segítségével. Ünnepeltjeink a szépszámú gyülekezettel együtt hallgathatták az ősi áldásban megfogalmazott gondolatokat:


"Legyen előtted mindig út,

Fújjon mindig hátad mögül a szél,

Az eső puhán essen földjeidre,

A nap melegen süsse arcodat,

S amíg újra találkozunk,

Hordjon tenyerén az Isten."

2022. november 25.

ÉPÍTSD VELÜNK A JÖVŐD! - NYÍLT NAP A NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN


2022. november 14-én a Nagykunrefi iránt érdeklődő nyolcadikos tanulókkal, szüleikkel és tanáraikkal teltek meg a Karcagi Nagykun Református Gimnázium folyosói és tantermei. A regisztráció után a református nagytemplomban került sor a rendezvény hivatalos megnyitójára. Tóth Barna igazgató úr a meghirdetett képzési területek bemutatása mellett szólt iskolánk múltjáról, kulturális lehetőségeinkről és kapcsolatainkról, sportéletünkről, hangulatos hitéleti alkalmainkról, valamint a sokszínű diákrendezvényeinkről. Ezúttal is élőben mutatkozott be a a Főnix Diákszínpad Nagy Tünde Mária tanárnő vezetésével, valamint a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes Major János tanár úr művészeti irányításával. Magyar Donatella Gréta, iskolánk 11. A osztályos tanulója a kiváló munkát végző, és nagyszerű közösséggé összekovácsolódott diákönkormányzatunk működéséről beszélt, a megnyitó pedig egy zenés kisfilm bemutatásával zárult. Az iskola épületébe visszatérve vendégeink három-három nyílt órát tekinthettek meg. A felkínált lehetőségek jól jellemezték intézményünk képzési palettáját. Angol nyelvből "Fun is My Gun", biológiából "Adventi készülődés a fehérjegyárban", kémiából "Lecsempézünk", matematikából "Pörgessük meg!", fizikából "Meleg a helyzet", magyarból "Szuperhősök az ókorban", történelemből "Kirekesztés és elutasítás – meghurcolt nők a történelemben", orosz nyelvből "Az én Oroszországom – országismeret és beszédgyakorlat", német nyelvből "Warum Deutsch", latin nyelvből "Az istenek show-jától a tudományok nyelvéig", testnevelésből "A röplabda alapjai", hittanból pedig "Játssz velünk, hogy megismerd Jézus csodáit!" címmel választhattak nyílt órát a kedves érdeklődők. A tanórákon szokásainknak megfelelően most is nagy számban kerültek bemutatásra a sokszor jelmezes szerepléssel is fűszerezett tanulói kiselőadások. Délután egy igazgató úr által szervezett újabb találkozás keretében szülői tájékoztatásra is sor került. Iskolánk ezután is szeretettel vár minden kedves érdeklődő diákot, tartalmas és színvonalas lehetőségeket kínálva a középiskolás tanulmányok időszakára. Továbbra is elérhető az ötféle emelt óraszámú gimnáziumi képzésünk: angol nyelvből, biológia-kémia, matematika-fizika, digitális kultúra, valamint magyar-történelem tantárgyak és tantárgypárok esetében. Mindezek mellett indítjuk természetesen négy évfolyamos általános gimnáziumi képzésünket is, amely kiváló lehetőség mindazok számára, akik már konkrét gimnáziumi tapasztalatok birtokában szeretnének majd továbbtanulási irányt választani.


Kedves nyolcadikos diákok! Várunk benneteket szeretettel! Építsétek velünk, építsük együtt a jövőt!

2022. november 24.

REFIS ÖREGDIÁKOK ÉS ISKOLÁNK TANÁRA ADOTT ELŐ A DEBRECENI EGYETEM KONFERENCIÁJÁN


A karcagi Györffy István Nagykun Múzeum és iskolánk partnerintézménye, a Debreceni Egyetem Történelmi Intézete konferenciát rendezett "Magyar történelem és hagyományok nemzeti gyűjteményeinkben" címmel 2022. november 18-án pénteken a Debreceni Egyetemen. Iskolánk már a szervezés folyamatába is belevonódott, hiszen a tudományos ülés egyik társszervezője Dr. Pintér Zoltán tanár úr volt. Az egyetem főépületének dísztermében, a Karácsony Sándor teremben megtartott megnyitón az egyetemet Prof. Dr. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes úr, Dr. Barta Róbert egyetemi docens – intézetigazgató úr, Dr. Forisek Péter egyetemi docens – tanárképzési főigazgató úr, Csont István doktorandusz - a DE Hallgatói Önkormányzat elnöke képviselte; míg a várost Szepesi Tibor polgármester úr, Dr. Fazekas Sándor országgyűlési képviselő – kormánybiztos úr, Rózsa Sándor jegyző úr és Dr. Nagy Molnár Miklós múzeumigazgató úr; intézményünket Dr. Pintér Zoltán a Karcagi Nagykun Református Gimnázium tanára képviselte.

Az egész napos, párhuzamosan három teremben, öt szekcióban zajló „óriáskonferencia” 24 előadó számára tette lehetővé tudományos pályájuk eredményeinek bemutatását. Jóleső érzés volt, hogy köztük több karcagi és iskolánk volt diákjai is előadtak, ahogy az is, hogy a sajtónyilvános megnyitón Barta Róbert intézetigazgató úr kiemelte, a tanárképzés és a továbbtanulás terén a Debreceni Egyetem fontos bázisként, állandó partnerként tekint mind Karcagra, mind annak szellemi műhelyére, a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumra. Öregdiákjaink közül Éliás János (DE történelem-angol tanárképzési hallgató, Szegedi Kis István-ösztöndíjas): "Kedves Bátyám Uram… – Benedek László karcagi iskolamester és Benedek Mihály tiszántúli egyházkerületi főjegyző levelezése (1804–1805)" címmel; Kis Szabolcs (DE gyógyszerészhallgató, ELKH kutatócsoporttag): "A gyilkos csomorika népi ismerete a 18-19. században" címmel mutatta be kutatásait. Iskolánk kutatással is foglalkozó történelemtanára, Dr. Pintér Zoltán tanár úr: "Egy sajtóbotrány története a két világháború közötti nemzetközi lapok tükrében: kérdések és reflexiók Horthy kormányzó 1923-as karcagi beszéde kapcsán" címmel egy Karcagon tett 1923 augusztusi államfői látogatás nyomán nemzetközi méretűvé dagadt sajtótörténeti- és diplomáciatörténeti botrány szálait vezette végig 1923-as brit, francia, amerikai, csehszlovák és magyar sajtóanyag, levéltári források tükrében. Előadóinknak értékes kutatásaikért szívből gratulálunk, nemzetközi mezőnyben való megmérettetés során bizonyították, hogy a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumnak, ahogy régen, úgy ma is és hitünk szerint a jövőben is helye volt – helye van és helye lesz a hazai tudományosságra nevelésben.

2022. november 22.

FIÚ RÖPLABDA DIÁKOLIMPIA "A" KATEGÓRIA V-VI. KORCSOPORT ELSŐ HELYEZÉS A MEGYEI ELŐDÖNTŐN


      2022. november 3-án került sor a fiú röplabda diákolimpia "A" kategória (hazai bajnokságban rendszeresen szereplő, igazolt versenyzők kategóriája) V-VI. korcsoportjának egyik megyei elődöntőjére, melynek a Karcagi Nagykun Református Gimnázium adott otthont. Ezen az ágon két csapat versengett a megyei döntőbe való jutásért, a kvalifikációhoz két mérkőzést kellett lejátszani. A házigazda, Karcagi Nagykun Református Gimnázium ellenfele a két mérkőzés erejéig a Kisújszállási Nagykun Baptista Oktatási Központ, Általános Iskola, Gimnázium, Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium tehetséges, erős, szimpatikus röplabdát játszó csapata volt. A két mérkőzés végletekig kiélezett szetteket és izgalmakat hozott, összesen 9 játszmában küzdöttek a karcagi és a kisújszállási középiskolás fiú röplabdások egymás ellen és a helyezésért. A szerencse ezúttal a karcagi refisták mellé pártolt, ők nyerték a megyei elődöntőt, így november 16-án ők vehetnek részt a megyei döntőn Szolnokon, ellenfelek a Szolnoki SZC Jendrassik György Gépipari Technikum és a Szolnoki Széchenyi István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium. Egyetlen cél lehet csupán, a tisztes helytállás a megyei döntőben, a fejlődés, hiszen iskolánk, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium csapatát teljesen amatőr játékosok alkotják, köztük nincsenek igazolt versenyzők, megyei döntős ellenfeleink csapataiban pedig többen is szerepelnek a Magyar Röplabda Szövetség felnőtt- és utánpótlás bajnokságaiban (Extraliga, NBI, NBII).

      A megyei elődöntő eredményei:

Karcagi Nagykun Református Gimnázium – Kisújszállási Nagykun Baptista Oktatási Központ: 3-2 (24-26, 25-18, 25-19, 17-25, 15-10).

Karcagi Nagykun Református Gimnázium – Kisújszállási Nagykun Baptista Oktatási Központ 3-1 (25-18, 24-26, 25-16, 25-20).

      A megyei elődöntő aranyérmes csapata: Antal Ákos, Balog András, Csontos Gergő, Czina Zoltán, Erdei Gergő, Horváth Levente, Koczka György Károly, Laboncz Dávid, Pintér Kornél. Edző, felkészítő: Ferenczi Gábor, Major János.

      Gratulálunk a megyei elődöntőn elért aranyéremért, sok sikert kívánunk a továbbiakban!

Major János

orosz-földrajz szaktanár, edző

2022. november 18.

NYÍLT NAP A NAGYKUNREFIBEN!


Sok szeretettel várjuk az iskolánk iránt érdeklődő 8. évfolyamos tanulókat és szüleiket a 2022. november 14-én megrendezésre kerülő nyílt napunkra.Regisztráció 07:30-tól 07:55-ig a gimnázium épületében.

Megnyitó: 8 órától.


17 órától az érdeklődő szülők számára tartunk tájékoztató alkalmat.

Részletes program

2022. november 09.

KERÉKPÁROS TEREPGYAKORLAT A KECSKERI-PUSZTÁN


Október 27-én a Karcagi Nagykun Református Gimnázium biológia fakultációs csoportja egész napos terepgyakorlaton vett részt. Végre használhattuk a Nagykun Diáksport Egyesület pályázati úton nyert kerékpárjait! ("Életünk a sport - a karcagi új nemzedék jövőjéért: a Nagykun Diáksport Egyesület egységes sportruházat- és eszköztámogatása." NEAO-KP-1-2022/10-000251)

A terepgyakorlat eső állomásaként a Kecskeri-puszta növénytársulásait figyeltük meg. A helyszínen növényhatározást és ökológiai vizsgálatokat végeztünk. Közben betekintést nyerhettünk a terület állatvilágába is. A víztározó környéke a vonuló madarak sokaságától volt hangos. Nyári ludak, különféle récék, kormoránok és darvak nagy csapatai gyülekeztek reggelihez a vízfelületeken és gyepterületeken. A hagyományos legeltető állattartás és pásztorélet pillanatképei is lenyomatot hagytak bennünk.

A Kecskeri-víztározóból vett vízminta elemzését, a gimnázium modern természettudományos laboratóriumában végeztük el. A terepi munka eredményeit jegyzőkönyvben rögzítettük.

A hazafelé vezető úton ellátogattunk a MATE Karcagi Kutatóintézetébe, ahol bejártuk és megfigyeltük a csodálatos, őszi színekben pompázó parkot.

Köszönjük iskolánk és a Nagykun Diáksport Egyesület támogatását!


Bíróné Varga Tünde

szaktanár

2022. november 08.

ISKOLAI VETÉLKEDŐ A REFORMÁCIÓ ÉVFORDULÓJA ALKALMÁBÓL


Osztályaink háromfős csapatai mérték össze tudásukat a reformáció témakörében. Első feladatként az iskola folyosóján elrejtett, Luther Mártont ábrázoló képeket kellett a csapatoknak megtalálni. Extra pontot kapott az a csapat, amelyik a Luther legófigurát találta meg. Nagy izgalommal keresgették a kis kártyákat a tanulók, voltak, akik tíznél is többet találtak, míg mások csak egyet. Majd egy keresztrejtvényt, szókeresőt, asszociációs feladatot, betűpárosítót tartalmazó feladatlapot kellett a diákoknak megoldaniuk.

A vetélkedő jó hangulatban telt, kicsit megfűszerezte a megszokott hétköznapokat.

Első helyezett lett a 10.A csapata: Kele Noémi, Örlős Anita, Varga Zoé.

Második helyezett a 12.B küldöttsége: Szabó Sára, Szabó Zsanna, Fodor Dóra.

Harmadik helyezettként a 11.B versenyzői végeztek: Baranyai Gábor, Barcsai Roland, Pandur Balázs.

Gratulálunk minden résztvevő csapatnak!


Türke Beáta

vallástanár

2022. november 08.

TEADÉLUTÁN A REFORMÁCIÓ ALKALMÁBÓL


Mi történt 1517. október 31-én? Erre a kérdésre a válasz egyértelmű. De ki is volt valójában Luther Márton? Erre a kérdésre már nehezebb válaszolni. Sokszor nem is tudjuk, hogy a történelmet formáló hősök milyen emberek is voltak. Milyen gyermek volt Luther, miért lett Ágoston-rendi szerzetes, milyen lelki alkattal rendelkezett, miért itta felesége citromos lócitromfőzetét, mit jelentett neki a zene? Vagy tudjuk-e, hogy az első karácsonyfaállítás legendája is hozzá kapcsolódik? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekről beszélgettünk meleg tea és sós ropogtatnivaló mellett a teadélutánon, a reformációra emlékezve.


Türke Beáta

vallástanár

2022. november 06.

JÁSZKUN-TORNA, AVAGY MEGYEI IDENTITÁSFEJLESZTÉS A SPORT JEGYÉBEN


A TOP-5.3.2-17-JN1-2018-00001 azonosítószámú projekt keretei között a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat szervezésében Jászkun-Torna elnevezéssel került megrendezésre az a sportverseny sorozat, melynek fő célja a megyei identitásfejlesztés volt. Iskolánk, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium a szintén karcagi Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium, a kisújszállási Móricz Zsigmond Református Kollégium, a Törökszentmiklósi Református Oktatási Központ, valamint a Mezőtúri Református Kollégium társaságában vett részt a négy sportágat is érintő versenysorozaton. A résztvevő intézmények labdarúgás, röplabda, kosárlabda és kézilabda sportágakban rendeztek először házibajnokságokat, majd vettek részt a két-két alkalommal megrendezésre került megyei döntőkön. A 2022-es ősz első két hónapját érintő események tanulóink és felkészítő tanáraik számára is mozgalmasan teltek tehát. Az elért győzelmek és megszerzett érmek mellett azonban még fontosabbnak érezzük, hogy valóban jó hangulatú, a csapatépítést és a sportszakmai munkát is jól szolgáló, az egymás iránti tiszteletet és a Jászkun összetartozást is építő kiváló rendezvényeknek lehettünk részesei. Köszönjük a PopulArt Produkció Kft. szervező munkáját, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat képviseletében Hubai Imre elnök úr, a Nagykunsági Református Egyházmegye részéről pedig Nt. Koncz Tibor esperes úr támogatását, akik az eseménysorozat 2022. október 26-án megrendezett ünnepélyes záróalkalmán a Szentannai Sámuel Református Gimnázium, Technikum és Kollégium aulájában személyesen adták át az érmeket, az okleveleket és az ajándékcsomagokat a sportolóknak, felkészítő tanáraiknak, valamint az intézmények képviselőinek.

2022. november 06.

TERMÉSZETTUDOMÁNYOS INTERAKTÍV DÉLUTÁN A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN


A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam (2Tim 4,7)


      2022. október 26-án természettudományos interaktív délutánra hívta a hetedik és a nyolcadik osztályos tanulókat a Karcagi Nagykun Református Gimnázium természettudományi munkacsoportja. A természettudományokat munkaközösségünkben a matematikán kívül a fizika, a biológia, a földrajz, az informatika és a kémia tantárgyak képviselik.

      Célunk az, hogy olyan korszerű informatikai és természettudományos ismereteket adjunk át diákjainknak, amely megfelelő alapot nyújt számukra mind a továbbtanulásuk esetén, mind pedig a munkaerőpiacon történő boldogulásuk kapcsán. A matematika jelen van az életünkben szinte minden nap, minden percben, az “információs társadalomnak” nevezett társadalmi átalakulás megkívánja tőlünk azt, hogy informatikai készségeket és kompetenciákat alakítsunk ki a tanulókban. A fizika, kémia, biológia és földrajz tantárgyaknál különösen fontosnak tartjuk a színes élménybeszámolókat, a környezettudatos nevelést, és a fenntartható fejlődés előtérbe helyezését. A munkaközösség tagjai örömmel veszik, ha a diákok a fizika, informatika, földrajz, kémia vagy biológia tantárgyat választják a közép- vagy emelt szintű érettségin.

      Miről is szólt ez a remekül kivitelezett interaktív szerdai délután?

      Arról, hogy találkozhattak az azonos érdeklődési körű fiatalok, a problémák, az akadályok megoldása közben ötleteket kaptak mástól és adtak egymásnak, tapasztalatokat gyűjtöttek, és talán a köztük rejlő jövő tudósai, kutatói, feltalálói is ihletet nyertek. Megtapasztalhatták, hogy hogyan újította meg magát a tudomány az elmúlt 500 évben, az iskolai nyílt nap előtt ismerkedhettek a gimnáziummal, találkozhattak volt iskolatársaikkal, leendő tanáraikkal, miközben ízelítőt kaptak a természettudományok szépségéből…

      A matematika iránt érdeklődő tanulókat játékos, logikai feladványokkal várták. A megmérettetést vállaló diákok ügyesen válaszolták meg a kérdéseket. A feladványokat ezúttal az iskolai tableteken válaszolhatták meg a a tanulók, akik örömmel vállalkoztak a feladatok megoldására („Legyen Ön is milliomos…”).

      A biológia és a kémia szakos kollégák színes „koktélbárt” rendeztek be, mely során a különböző koktélok folyadéksűrűségét és színváltozását vizsgálták, a „koktéllapon” szereplő 8 különböző koktél kellemes „felfrissülést” hozott a látványos biológiai és kémiai kísérletek közepette.

      A fizika iránt érdeklődő gimnazista tanulók interaktív fizikai kísérletekkel várták az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályos diákjait. Ezen a délutánon nem csak tudásukat, hanem rátermettségüket is megmérettethették a gyerekek. Többek között lufit robbantottak, lávalámpát készítettek, vizsgálták a felületi feszültséget, valamint teafilter-rakétát is útnak engedtek.

      A földrajz interaktív órára érkezők a térképen való tájékozódást gyakorolhatták, tökéletesíthették, méretarány-átváltásokat oldhattak meg, ezáltal többek között távolságokat is mérhettek a térképen, kiegészítve mindezt matematikai, logikai feladatokkal.

      Jövő ősszel újra várjuk a természettudományos interaktív délutánra az arra fogékony és érdeklődő diákokat! De addig is 2022. november 14-én (hétfőn) újra lehetőségük lesz bepillantást nyerni a gimnáziumi életbe és miliőbe a Karcagi Nagykun Református Gimnázium iránt érdeklődő általános iskolai tanulóknak a soron következő iskolai nyílt nap alkalmával. Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!


Major János

orosz-földrajz szaktanár

természettudományi munkaközösség vezető

2022. november 03.

ISKOLÁNKBA ÉRKEZETT A CSODÁLATOS KÁRPÁT-MEDENCE CÍMŰ VÁNDORKIÁLLÍTÁS


A Fiatalok a Nemzetért Alapítvány szervezésének köszönhetően a Karcagi Nagykun Református Gimnázium diákjai számára is megtekinthetővé vált a Csodálatos Kárpát-medence című vándorkiállítás. A kiállítás célja, hogy minél több diáknak be tudja mutatni a Kárpát-medence szebbnél szebb látnivalóit, természeti és épített örökségét, a magyarsághoz kapcsolódó fontos történelmi helyszíneit. Az összeállítás egy nagyobb címfelülettel indul, majd 17 roll-upon 17 magyar tájegység kerül bemutatásra, mindegyiken 5-5 képpel és egy rövid szöveges leírással. A Kárpát-medencéről szóló anyag mellett tanulóink tájékozódhatnak a Fiatalok a Nemzetért Alapítvány egyéb tevékenységeiről is. A kiállítást egy rövid megnyitó keretében Major János tanár úr, iskolánk földrajz-orosz szakos tanára ajánlotta a tanulóifjúság és a kollégák figyelmébe, kiemelve, hogy a szép képek látványa és az érdekes információk olvasása mellett a bemutatott tájegységek szíveinket is megdobogtatják.

2022. október 28.

NEMZETI ÜNNEPÜNKRE EMLÉKEZTÜNK


Iskolánk vezetősége, tanárai és diákjai október 24-én a Református Nagytemplomban emlékeztek meg az 1956-os forradalomról és szabadságharcról. Az áhítat percei után - melyet Türke Beáta tanárnő tartott - dr. Pintér Zoltán Árpád tanár úr lépett a mikrofonhoz, s emlékbeszédében méltatta nemzeti szabadságharcunkat. "Történelemmé az teszi a nagy eseményeket, hogy egy közösség közvetlen emlékezetén túllépve is megőrződik, és hatással bír a jövőre. De sose feledkezzünk meg róla, hogy 1956 nem egy kiragadott történelmi állókép, hanem közvetlenül emberi sorsok, családi tragédiák története, közvetve egy szabadságát kívánó nemzet felkelése, küzdelme, agóniája. 1956 nem önmagában létezett, a forradalom és szabadságharc fakadt valamiből és vezetett valahová" - kezdte beszédét Pintér tanár úr, majd felvázolta a forradalom kitöréséig vezető történelmi utat. A barikádokon harcoló munkások, fiatalok, egyetemisták példát mutattak az idegen elnyomás elleni fellépéshez más népeknek is, és tiszteletet ébresztettek a világ kis és nagy nemzeteiben. "Mi nemzedékről nemzedékre megtanultuk a hazaszeret és áldozat ékes példáját, ahogy az ’56-osok is megtanulták a korábbi nemzedékek magyarjaitól. Kívánom: Maradjon ez így sokáig!" - fejezte be az 1956-os eseményeket méltató szavait dr. Pintér Zoltán Árpád tanár úr. Ezután irodalmi összeállítás következett a hősökre emlékezve. Az eseményeket megidéző, hol lelkesítő hatású, hol fájdalmas hangvételű versek hangzottak el többek között Tamás Lajos, Zelk Zoltán, Makray R. László és Buda Ferenc tollából. Végül híres történelmi alakok, politikusok, színészek 1956-ot méltató szavai zárták a megemlékezést. Condoleezza Rice, az USA egykori külügyminisztere így emlékezett meg a magyarok világfordító tettéről: "1956-ban a magyar nép rövid 12 napra kivívta saját függetlenségét. Ezek az elszánt hazafiak úgy lázadtak fel a hatalmas szovjet birodalom ellen, hogy alig volt más fegyverük, mint a szabadság puszta szeretete." A műsorban szerepeltek: Bíró Janka, Csapó Mariann, Farkas Dzsenifer, Kanalas Anasztázia Szintia, Kiss Réka Mária a 9.A-ból, Balogh Záli, Házi Szilvia, Juhász Csenge, Soós Eszter a 11.C osztályból. Összeállította és betanította Nagy Tünde tanárnő.

2022. október 28.

SZALAGAVATÓ A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN


2022. október 22-én a Déryné Kulturális, Turisztikai, Sport Központ és Könyvtár Városi Sportcsarnokában rendeztük intézményünk szalagavató ünnepségét. A 12. évfolyamos diákok ünnepélyes bevonulása után a meghívott vendégek üdvözlése következett, majd Tóth Barna igazgató úr köszöntötte az ünnepelteket. A szalagtűző ceremónia percei bensőséges hangulatban teltek, tanítványaink osztályfőnökeiktől kapták meg az iskola jelvényére tűzött kék-fehér szalagokat. A program folytatásaként végzős tanulóink irodalmi műsorral kedveskedtek a megjelent szülőknek, családtagoknak, valamint meghívott vendégeinknek. A Kezdjetek el élni című összeállítást Szabó Júlia Ildikó és Kentési Renáta tanárnők szerkesztették, diákjaink felkészülését is ők segítették. A Halleluja című dal Nagyfejeő Hanga előadásában hangzott el, a felkészítő munkát Házi-Sáray Mária magánének tanár koordinálta, zongorán kísért Rab Zita Mónika tanárnő. A közös dal eléneklése után tanítványink egy-egy szál fehér rózsával kedveskedtek szüleiknek, szeretteiknek. A délután sokak által talán leginkább várt része ezúttal is a nyitótáncok bemutatása volt. A 12. A osztály az 1920-as, 30-as évek hangulatát idéző, jive, swing, valamint charleston elemeket felvonultató táncát, a 12. B latin-mix előadását, valamint a 12. C magyar csárdás produkcióját egyaránt Szűcs Edit tanárnő koreografálta és tanította. Megható, szép pillanatoknak lehettünk tanúi, amikor a táncbemutatók végeztével ünnepelt diákjaink saját szüleiket, meghívott vendégeiket kérhették fel egy közös keringőre. Tanítványainknak, szüleiknek és családjaiknak szívből gratulálunk, az érettségire való felkészüléshez pedig sok erőt és kitartást kívánunk. Ugyancsak szeretettel gratulálunk a végzős osztályok osztályfőnökeinek, Major János tanár úrnak (12. A), Tóth Orsolya tanárnőnek (12. B) és Türke Beáta tanárnőnek (12. C).

2022. október 25.

A MAGYAR-BOLGÁR BARÁTSÁG NAPJA


A Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes fiataljai október 19-én megemlékeztek a Magyar-Bolgár Barátság Napjáról a Karcagi Nagykun Református Gimnázium falai között: az iskola aulájában lévő paravánra felkerültek a magyar-bolgár barátság jelképei, valamint néhány, a Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban 2003-ban megalakult néptáncegyüttes működését és eredményeit reprezentáló oklevél, újságcikk, egy-egy korábbi ajándék fesztiválhelyszínekről. Örvendetes az a tény, hogy az elmúlt 19 év alatt megannyi jelenlegi és volt karcagi refista a gimnáziumban működő művészeti együttes tevékenységén keresztül került kapcsolatba és ismerhette meg a bolgár táncokat, a bolgár kultúrát, hagyományokat, de magát az országot is, Bulgáriát. Mindez örömmel tölt el bennünket és hálásak vagyunk érte.


2016-ban Varga Szimeon, a magyar országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója kezdeményezésére a bolgár és a magyar parlament október 19-ét a Magyar-Bolgár Barátság Napjává nyilvánította. Október 19-e az ortodox egyház szentje, Csodatevő Rilai Szent János ünnepe, aki mindkét ország történetéhez kapcsolódik. Október 19-ére esik Csodatévő Rilai Szent János ünnepnapja, aki az ortodox egyház szentje és Bulgária védőszentje. A szenttel kapcsolatos egyik legendának magyar vonatkozása is van. III. Béla magyar király 1183-ban hadjáratot indított Bizánc ellen, és sereggel tört be a bizánci uralom alatt álló bolgár területekre. A hadjáratból hazafelé tartva a magyarok magukkal vitték Rilai Szent János ereklyéit és Esztergomban elhelyezték el. A legenda szerint az érsek, Bánfi Lukács nem hitt a szent közbenjárásában, és többször is nyilvánosan megtagadta azt. Lukács nyelve egy alkalommal megdagadt, hangja eltűnt, megnémult. Csak miután bűnbánatot gyakorolt és megérintette az ereklyét, nyerte vissza a hangját. Béla ezután úgy döntött, hogy visszaszállíttatja az ereklyét Bulgáriába, ami meg is történt 1194-ben. (Forrás: Dr. habil. Cselényi István Gábor www.parochia.hu)


Éljen a MAGYAR-BOLGÁR BARÁTSÁG NAPJA!

Да живее деня на унгарско-българското приятелство!


Major János

Szaktanár

Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes

Művészeti vezető

2022. október 24.

A KARCAGI ÖREGDIÁKOK BARÁTI KÖRÉNEK TALÁLKOZÓJA

Karcag, 2022. október 1.


Október első szombatján, ezen a szép, őszi délelőttön újra egykori diákok látogatták meg a karcagi gimnázium ősi falait. Kisari Katalin igazgatóhelyettes köszöntése után a Himnusz eléneklése következett, majd Németh Laura 11. A és Péter Gréta 10. A osztályos tanulóink előadásában hallgathattuk meg Szép Ernő A vándorlegények című művét. Tóth Barna igazgató úr a Karcagi Nagykun Református Gimnázium jelenéről tartott beszámolót, majd a Karcagi Öregdiákok Baráti Körének elnöke, Bihari László úr ismertette az elmúlt egy esztendőre visszatekintő értékelő gondolatait. Az eseménysorozat felemelő pillanatokkal folytatódott, hiszen a tornaterem főbejáratánál felavatásra került Györfi Sándor Kossut-díjas szobrászművész úr alkotása, a Szepesváry Gábor emléktábla. A gimnázium emblematikus testnevelője előtt tisztelgő alkotás leleplezése előtt először iskolánk tanulóinak előadásában hangzott el Pierre de Coubertin báró Óda a sporthoz című műve, majd Olajos István, a polgári József Attila Gimnázium nyugalmazott tanára méltatta Gabi bácsi életútját. Külön emelte a rendezvény fényét, hogy a Szepesváry család is nagy létszámmal jelent meg az ünnepi alkalmon. Az újonnan átadott emléktábla mellett Tóth Barna igazgató úr és Bihari László elnök úr megkoszorúzták még B. Major László tanár úr emléktábláját, az 1956-os emlékművet, valamint az épület főhomlokzatán lévő Borosjenei Györgyre, az 1676-ban indult református iskola első rektorára emlékező domborművet.


2022. október 14.

"ÉLETÜNK A SPORT - A KARCAGI ÚJ NEMZEDÉK JÖVŐJÉÉRT: A NAGYKUN DIÁKSPORT EGYESÜLET EGYSÉGES SPORTRUHÁZAT- ÉS ESZKÖZTÁMOGATÁSA" (NEAO-KP-1-2022/10-000251)


A Karcagi Nagykun Református Gimnáziumban működő Nagykun Diáksport Egyesület sikeres pályázata 2022. április 1-én indult útjára, a pályázati projektidőszak 2023. március 31-ig tart. A pályázat kiírója: Miniszterelnökség és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. A program neve: Nemzeti Együttműködési Alap Támogatási Program (2022). Kiírás szerint: Civil szervezetek működésének biztosítására vagy szakmai programjának megvalósítására és működésének biztosítására fordítható összevont támogatás 2022. Tárgy: Új nemzedékek jövőjéért kollégium - Vegyes támogatás 2022.

A Nagykun Diáksport Egyesület szellemi bázisául mindig is a Karcagi Nagykun Református Gimnázium szolgált, tagjai ennek az intézménynek a tanulóiból, volt tanulóiból állnak. Célként a prevenció, az egészségmegőrzés, az egységes megjelenés a közösséghez való tartozást alakítja, amely az egész közösség lelki hátterét jelenti.

A "munka-, védőruha, védőfelszerelés költségei, tárgyi eszköz beszerzés" költségtétel keretein belül diáksport egyesületünk 100 darab sportmelegítővel gazdagodott, számozásuk, feliratozásuk megtörtént, egyben felkerült a melegítőkre a diáksportegyesület logója is. A DSE hátterét biztosító iskola református gimnázium, amely értékrendje alapján elkötelezett módon áll ki a keresztyén és a nemzeti értékek mellett. Jelképei között az 1676-os alapítástól fogva a mai napig szerepel a nagykun oroszlán és a kék-fehér színek viselete. Az egységes megjelenés, a címeres mezben való pályára lépés nemcsak a közösséghez való tartozást alakítja fiatal tanítványainkban, hanem azt az értékrendet is képviseli, amely az egész közösség lelki hátterét jelenti.

Sok sikert kívánunk a sportmelegítők rendeltetésszerű használatához és sikeres folytatást a pályázat további megvalósításához!


Major János

Szaktanár, DSE elnök


2022. október 12.

TEHETSÉGKUTATÓ SZAVALÓVERSENY A REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN


A szavalóverseny meghirdetésével az volt Humán Munkaközösségünk célja, hogy a 9. és 10. osztályos diákjainkat juttassuk lehetőséghez, hogy tehetségüket bizonyíthassák.

Wass Albert A vers c. költeményében így fogalmaz:

"A vers csak születik,

mint ahogy születik a szél.

Vagy a virág.

Vagy a falevél.

Szellő a vers,

s én azt hiszem,

a Végtelen küldi vele nekünk

Világ-virágok bűvös illatát,

s amint szívünkön lopva illan át

lepergeti az érzés-szirmokat."


Az erdélyi származású magyar költő a vers keletkezését, a költemény létrejöttének pillanatát egyszerű és természetes folyamatként ábrázolja. Aki pedig ezeket a verseket tolmácsolja, szavalja, szintén egyszerűen, tisztán kell, hogy előadja azokat.

11 fiatal jelentkezett a két évfolyamból, s a kilencedikesek közül többen szerették volna megmutatni, hogy milyen kapcsolatban állnak a költészettel. Feladatuk az volt, hogy egy már korábban megtanult költeményt adjanak elő a zsűri és a hallgatóság előtt. A döntőbizottság három tagból állt: Kisari Katalin igazgatóhelyettes asszony, aki matematika-fizika szakos tanárként is nagyon szereti a költészetet; Major János tanár úr, aki értő ismerője a modern orosz kultúrtörténetnek és poétikának; és Vetró Viktor, aki jelenleg a Debreceni Egyetem negyedéves magyar-történelem szakos hallgatója, korábban iskolánk diákja volt, több szavalóverseny egykori nyertese.

A nemes versenynek iskolánk könyvtára adott helyet, október 5-én délután. Tehetséges diákjaink választott versei között Radnóti Miklós, József Attila, Petőfi Sándor versei mellett napjaink költőinek alkotásai is elhangzottak, pl. Dékány Dávidé.

A zsűri nehéz helyzetben volt döntése meghozatalakor, ezt ki is fejtették a hallgatóságnak. Megdicsérték a szavaló diákokat, hogy vállalkoztak a részvételre. Biztatták a helyezést most nem szerzett versenyzőket, hogy olvassanak még több verset, törekedjenek a kifejező versmondásra és induljanak minél több szavalóversenyen, hogy tapasztalatot szerezzenek. Meglátásuk szerint mindenki tehetséges volt a jelentkezők között, de helyezést csak hárman érhettek el. Ők a következők voltak:


1. helyezett lett Kiss Éva Noémi 10.A,

2. helyezett Farkas Floransz 10.C,

3. helyezett Bíró Janka 9.A osztályos tanuló.


Minden résztvevőnek szeretettel gratulálunk, és további szép verseket, eredményes szereplést kívánunk, a közönségnek pedig - Wass Albert szavait idézve: hogy "szívünkön lopva" illanjon át a világ és a versek illata.


Nagy Tünde

felkészítő tanár


2022. október 11.

NYÍLT TÖRTÉNELEM FAKULTÁCIÓ A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN


2022. október 5-én került megrendezésre a képzéseink iránt érdeklődő általános iskolások számára meghirdetett nyílt óra történelemből.

A szép számban megjelent nyolcadikos tanulók általános tájékoztatást kaptak az iskolánkban induló tagozatokról és az emelt óraszámú képzések jellemzőiről. Megbeszéltük az emelt szintű történelem érettségi legfontosabb tudnivalóit és a legnépszerűbb egyetemi és főiskolai továbbtanulási lehetőségeket. A fakultációs csoportom tanulói az emelt óraszámú magyar-történelem, az emelt óraszámú biológia-kémia és matematika-fizika tagozatokról érkeztek. Gimnáziumunkban ez az egyik legnagyobb létszámú (17 fős) fakultáció. A középkori korstílusokkal foglalkoztunk a tanórán. Emelt szintű érettségi feladatok közös megoldásával (szöveges források, festmények, képek értelmezésével és esszéírással) dolgoztuk fel a témakört.

Várjuk az iskolánk iránt érdeklődő tanulókat a további nyílt foglalkozásainkra!


Szentesi Zoltán


2022. október 11.

JUBILEUMI, TIZEDIK ALKALOMMAL VETT RÉSZT GIMNÁZIUMUNK A KUTATÓK ÉJSZAKÁJA PROGRAMSOROZATON


2022. szeptember 30-án iskolánk ismét ellátogatott a Kutatók Éjszakája című programsorozat Debreceni Egyetem által szervezett helyszíneire. A már-már szokásosnak mondható látogatás idén a tizedik alkalommal történt meg, a programot szervező tanáraink elmondása szerint tíz év alatt körülbelül félezer karcagi gimnazista vehetett immár részt a futurisztikus természettudományi kísérletek, látványos előadások sorában, többen közülük talán épp emiatt választották a Debreceni Egyetem valamely képzéséi területét.

A programon iskolánk 45 diákja vett részt, Tóth-Kovács Katalin, Szabó Balázs Attiláné, Hunyadi Ildikó tanárnők, Cseke László és dr. Pintér Zoltán tanár urak kíséretében. Napi tanóráink után délben indultunk busszal, hogy idejében tudjunk regisztrálni az egyetemen és ebédelni a Mc’Donalds gyorsétteremben. Az első helyszínünk az Agora Tudományos Élményközpont volt, ahol a csillagászatról, hullócsillagokról hallgattunk meg egy tudományos előadást. Ezt követően egy kiállításon vettünk részt, ahol természettudományi projekteket mutattak be, itt láthattunk napelemes etetőket, öngondozó virágcserepet és további érdekességeket. Folytatva utunkat elmentünk a Természettudományi Kar Kémia Épületébe, ahol látványos kémiai kísérleteken vehettünk részt. Diákként számunkra és társaink számára is nagyon érdekesek voltak e szerves és szervetlen kémiai kísérletek. Az egyetem oktatói, kutatói jóvoltából láthattunk folyékony nitrogénnel való fagyasztásokat, jég „elégetését”, és még rengeteg egyéb, heves égéssel, robbanással járó kísérletet, fluoreszcens vegyületeket és egyéb érdekességeket.

Az előadás után jó hangulatban és sok új tudással, élménnyel értünk haza. Köszönjük, hogy részt vehettünk ezen a felejthetetlen kiránduláson, köszönjük a szervező-kísérő tanáraink munkáját!


Németh Laura, Szegedi Sarolta 11. A.


2022. október 11.

SZÍNHÁZLÁTOGATÁS BUDAPESTEN


Iskolánk kis csapata - tanulók és tanárok - 2022. szeptember 25-én az Erkel Színházban voltak. A világon az egyik leghíresebb magyarról és a legsikeresebb magyar focicsapatról szóló musicalt néztük meg. Puskás Ferenc 1927-ben született, a Puskás, a musical pedig 1937-ben kezdődik, amikor a későbbi Aranycsapat tagjai megfogadják, hogy a foci által naggyá teszik Magyarországot. A musical története átvezet a második világháborún, majd Puskás és társai csillaggá válásán. A színdarab teljes egészében valós eseményeken nyugszik és hűen mutatja be a kort, amelyben játszódik. A musical szereplői egykor létező emberek, minden, amit a színdarabban tesznek, a valóságban is úgy történt. 23 színész, 60 táncos, 30 gyerekszínész, 20 dal, artistaprodukciók, 120 négyzetméter ledfal, 11 színész egyidejű reptetése: a Puskás, a musical minden idők leggrandiózusabb magyar zenés színházi előadása.

Fantasztikus élményben volt részünk, még a foci iránt nem rajongók számára is felejthetetlen élmény volt az előadás!


Türke Beáta szervező


2022. október 11.

ISMÉT GÓLYAAVATÁS A NAGYKUNREFIBEN


Szeptember 1-jén becsöngettek a Refi gimiben is és a folyosó nemcsak felsős tanulókkal telt meg, hanem kilencedikes gólyákkal is. Mint minden évben, idén is megszerveztük számukra a gólyanapokat, ahol vicces, tréfás és vidám módon avattuk fel őket azáltal, hogy a gólyatáborban szerzett pontjaikat tovább növelték. Minden nap be kellett öltözniük ebbe-abba. Szaladgáltak az iskola területén cowboyok, tündérek, közmunkások…. A gólyanapok csúcsrendezvénye a Gólyaest volt, melyet a Déryné Művelődési Központban rendeztünk meg. Itt a kilencedikeseknek le kellett tenniük a gólyaesküt, majd a 10.-es tanulók nagyon vidám műsorokkal fogadták maguk közé a legfiatalabbakat. A zárórendezvényre a gimnázium tornatermében került sor, ahol a kedves szülők és felsőbb évfolyamos tanulók megtekinthették a gólyatáborban megtanult gólyatáncot és az osztályok által választott osztálytáncot. Ezt a szülők által szervezett vendéglátás, valamint ezzel párhuzamosan diszkó zárta, amit iskolánk végzős tanulói rendeztek.

Köszönjük szépen a kedves szülők támogató jelenlétét, a Diákönkormányzat szervező munkáját és a tizedikes osztályok fergeteges műsorait.


Tóth Andrea

A diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus


2022. szept.  29.

ZENEI VILÁGNAPI MEGEMLÉKEZÉS


Hagyományaihoz híven a Kiskulcsosi Általános Iskola idén is megemlékezett a zene világnapjáról a Kiskulcsosi Református Templomban. Köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat Csík Anna, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium 9. C osztályos tanulója, aki Baklanova: Románc című csellójátékával örvendeztette meg a közönséget. További szép sikereket kívánunk számára!


Horváthné Pandur Tünde


2022. szept.  29.

GÓLYATÁBOR A NAGYKUNREFIBEN...


Nagy örömünkre szolgált, hogy ismét megszervezhettük a hagyományos gólyatáborunkat Berekfürdőn, a Megbékélés Házában. 76 gólya, azaz kilencedikes diák gondolta úgy, hogy részt vesz a programsorozaton és kiállja a megpróbáltatásokat. Diákönkormányzatunk lelkesen szervezte a feladatokat. Végzős diákjaink nagyon ügyesen vezényelték le tudásuk és fantáziájuk legjavát felhasználva a megoldandó tevékenységeket. A megérkezést követően különleges "welcome drink"-kel kedveskedtünk a fiataloknak, melyet jóízűen felhörpintettek. Tóth Barna igazgató úr köszöntője után Türke Beáta vallástanár nyitotta meg a tábort egy közös áhítattal. Ezután kezdetét vette az osztályok közötti jókedvű és humoros „harc”. Volt itt "chubby bunny" verseny, csipeszlopás, osztályzászló-készítés stb. Az éjszaka folyamán a sportos kilencedikes diákoknak kedve támadt egy kis futáshoz, és mi eleget tettünk a kérésüknek. A "harc" elkezdődött és folytatódik a jövő héten megrendezésre kerülő Gólyanapok keretében! Hajrá, hajrá, 9.A, 9.B és 9.C! Kérjük a kedves osztályfőnökök lelkes hozzáállását és szurkolását még a jövő héten is! Eddigi munkájukat megköszönve, Tóth Marika néni (9.A), Zelenák Erika néni (9.B) és Poórné Ildi néni (9.C): KITARTÁST!!

Tóth Andrea

a diákönkormányzat munkáját segítő pedagógus


2022. szept.  16.

"A BALKÁN-HEGYSÉG LÁNCAIN - PETKO SZLAVEJKOV ÉS ANGEL KANCSEV ÚTJAIN: HAGYOMÁNYŐRZŐ BOLGÁR NÉPRAJZI ÉS TÁNCTÁBOR TRJAVNÁBAN"


2022. augusztus 4-13. között tartotta a Nagykun Diáksport Egyesület keretein belül 2003. óta működő Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes hagyományos nyári táborát a bulgáriai Trjavnában. A tábor célja a bolgár kultúra és tradicionális értékek közvetítésének megerősítése (népismeret, néprajz), a bolgár nép történelmének megismerése, a kulturális emlékek ápolása, a népzene és néptánc eredetiségének, sokszínűségének bemutatása volt.

A fafaragó- és festőiskoláiról híres, festői szépségű várost a „Gyönyörű Bulgária Projekt” keretében szinte teljesen felújították, hiszen a város az ún. trjavnai építészetnek is a központja. Közel 140 kulturális emlékművel és kiállítással rendelkezik a város, a nemzeti megújhodás ékszereivel, remekműveivel. Olyan híres bolgár személyeknek a szülőhelye, mint Petko Szlavejkov bolgár író, és Angel Kancsev forradalmár. Mindkettőjük munkássága, példaértékű élete táborunk egyik fókusza volt. Szlavejkov fordította le a Bibliát bolgár nyelvre, s ez által jelentős szerepet játszott a mai bolgár irodalmi nyelv kialakításában is.

A tábor szakmai programjai között szerepelt néptánc- és népdaltanítás, városnézés (Óratorony, Daszkalov-ház, Kalincsev-ház, Kancsev-ház, Szlavejkov-ház), kezdő bolgár nyelvi, valamint honismereti, irodalmi és földrajzi előadások is. Ellátogattunk a Petko Szlavejkov Általános és Középiskolába, ahol Szimona Mentova angol-orosz szakos tanárnő, valamint kollégái és tanítványai kalauzolásával betekintést nyerhettünk a trjavnai gimnázium mindennapjaiba is.

A helyi önkormányzattal való kapcsolatfelvétel szakmai beszélgetésre, tapasztalatcserére adott lehetőséget. Az utolsó estén az önkormányzat lehetőséget biztosított a Karcagi Biljana Bolgár Néptáncegyüttes bemutatkozására, így az együttes a város főterén, az Óratorony-téren mutatta be a tábor táncanyagát (trák, északbolgár, pirini és sop táncok, koreográfusok Diana Dobreva és Major János), a helyi lakosok és a város vendégei végig vastapssal kísérték a karcagi fiatalok színvonalas előadását. A tábor időtartama alatt ellátogattunk Etarba (Néprajzi Falumúzeum), a Sipka-hágóhoz, a Buzludzsa-csúcshoz, valamint Veliko Tarnovóba (Carevec-erőd) és a Drjanovói kolostorhoz is, de nem maradhatott ki a programból egy egész napos fürdőzés sem a Fekete-tenger partján, Burgaszban. Felejthetetlen élményekkel tértünk haza Bulgáriából, reméljük, hogy a jövő évben újra lesz lehetőségünk ellátogatni az országba. (NTAB-KP-1-2022/1-000029 - A Balkán-hegység láncain - Petko Szlavejkov és Angel Kancsev útjain: hagyományőrző bolgár néprajzi- és tánctábor Trjavnában. Megvalósult Magyarország Kormányának támogatásával – 2022).


Major János

Szaktanár, táborvezető


2022. szept.  08.

TANÉVNYITÓ A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUMBAN


A korábbi évek hagyományaihoz híven az új tanév első tanítási napján, 2022. szeptember 1-jén került sor intézményünk ünnepélyes tanévnyitó istentiszteletére. Az iskolazászló vezetésével a nagytemplomba érkező közösség tagjai először Koncz Tibor esperes úr igehirdetését hallgathatták meg. Ez után Magyar Donatella Gréta 11. A osztályos tanuló szavalata következett, aki a 138. zsoltárt adta elő. Tóth Barna igazgató úr tanévnyitó beszédében külön köszöntötte az intézmény új tanulóit, ismertette a nyár legfontosabb történéseit, valamint az előttünk álló időszakra vonatkozó programterveket. A szokásoknak megfelelően elhangoztak az elmúlt tanév zárásának legfontosabb eredményei is, melyek hallatán együtt örülhettünk az országos mutatót jóval meghaladó 4,25-os érettségi átlagunknak és a 83%-os továbbtanulási eredményünknek. Legfőbb célkitűzésünk az új tanév tekintetében ezúttal is az, hogy minden körülmények között tanítványaink testi, lelki és tudásbeli gyarapodását szolgáljuk hittel, felelősséggel és szeretettel!


2022. szept.  08.

ORSZÁGOS REFORMÁTUS TANÉVNYITÓ

Hódmezővásárhely, 2022. augusztus 27.


Mint ahogyan az előző esztendőkben mindig, iskolánk küldöttsége ezúttal is képviseltette magát 2022 augusztusának utolsó szombatján azon az istentiszteleten, melyen hivatalosan is megnyílt a magyar református köznevelési intézmények számára a 2022/2023-as tanév. Az ünnepi alkalmon Bán Csaba, ótemplomi lelkipásztor köszöntése után Ft. Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett Igét, majd Bruckner László, a Magyarországi Református Egyház Oktatási Szolgálatának főigazgatója mondta el tanévnyitó gondolatait. Ez után Maruzsa Zoltán, köznevelésért felelős államtitkár köszöntötte a jelenlévőket. Az ünnepi műsorban közreműködött a MH 5. Bocskai István Lövészdandár Hódmezővásárhely Helyőrségi Zenekar, a Bethlen Gábor Református Gimnázium Énekkara, valamint a hódmezővásárhelyi református iskolák egyesített tanár-diák összkara. Megköszönve vendéglátóink odafigyelését és vendégszeretetét, egész Kárpát-medencei református köznevelési közösségünk számára sikerekben gazdag, Istentől megáldott új tanévet kívánunk!


2022. szept.  08.

2021-22 >>

2020-21 >>

2019-20 >>

2018-19 >>

2017-18 >>

2016-17 >>

2015-16 >>

2014-15 >>

2013-14 >>

2012-13 >>Karcagi Nagykun Református Gimnázium 5300 Karcag, Madarasi út 1-3. E-mail: info@reformatus.eu