AZ ÓKOR ZENÉJE


A zenének nagy szerepe volt az ókori kultúrák művészetében. Erről különféle képzőművészeti alkotások és írásos emlékek tanúskodnak. A görög világban legnagyobb a zene szerepe, mert itt válik először az általános műveltség részévé. A zene dallama és ritmusa a költészethez igazodik, összekapcsolódik a tánccal. Alkotóeleme a vallási szertartásoknak, a görög drámák előadásainak és az olimpiai játékoknak. A görög zeneelmélet alapvető fontosságú a későbbi korok szempontjából: rendszerezi  a hangsorokat és egyéb kompozíciós elemeket, ezen felül foglalkozik a zene természetével, a társadalomban betöltött szerepével és hatásával is.

A görögök meggyőződése szerint a zenének nagy erkölcsi hatása van, amely az emberi jellemre és viselkedésre is kiterjed. Platón a nagy görög filozófus szerint: ,,… azért van olyan nagy fontossága a zenei nevelésnek, mert ritmus és dallam hatolnak be legjobban a lélek belsejébe, azt hatalmas erővel megragadják, s jó rendet hozva magukkal – azt, aki helyes elvek szerint nevelkedik, rendezett lelkű emberré teszik… A zene nem végződhetik másutt,mint a szép szeretetében”.Szeikilosz sírverseAz ókori görög zenéből igen kevés dallamemlék maradt fenn. Az egyik ilyen  dal egy Szeikilosz nevű kereskedő feleségének sírkövén található dal:


A) Görögül

B) Magyarul
Az aquincumi víziorgona


Magyarországon található az ókori római zene egyik világhírű régészeti lelete. A mai Óbuda területéről került elő, ami régen az Aquincum nevet viselte, és egy víziorgonáról van szó. (A neve azt jelenti, hogy a víz nyomása jutatta a levegőt a sípokba.) A lelet a római kori tűzoltólaktanya pincéjéből került elő, ahová a tűzvészkor szakadt be. Az oldalán tábla is volt, innen tudjuk, hogy Kr. u. 228-ban ajándékozta a tűzoltóegyleti tagoknak a parancsnokuk. Sok alkatrésze elégett, vagy megolvadt a tűzben, mégis sikerült újraalkotni és egy megszólaltatható másolat is készült. Ezt láthatod a felvételeken. Az orgonát 1931-ben találták meg, azóta is talán a legteljesebben fennmaradt víziorgona a világon.

Néhány zenei szemelvény az ókori zene történetéből:


India zenéje
Egyiptom zenéje
Mezopotámia zenéje
Kína zenéje
A ókori görögország zenéje