jQuery UI Dialog - Default functionality statisztika
főoldal

Hírek, események


REFIS GÓLYATÁBOR

Berekfürdő, 2019. szeptember 8-9.


Szeptember 8-án, délelőtt 10 órakor kezdtünk el gyülekezni kisgólyáinkkal a Megbékélés Házában, Berekfürdőn. Gyors regisztráció után Türke Beáta vallástanárnő tartott áhítatot, majd a játékos napot Tóth Barna igazgató úr nyitotta meg, minden jót kívánva kilencedikes tanulóinknak a táborra és a gimnáziumunkban előttük álló 4 évre. Az egészen délelőttől délutánig zajló csapatépítő, vicces feladatok sikeresen lezajlottak, a bevállalós, osztályaikért hősiesen harcoló osztályfőnököknek, Tóth Andrea DÖK segítő tanárnőnek, és a hajnalig fegyelmet tartó és hetekig készülő gólyamamák/papák segítségének köszönhetően. Vacsora után még több izgalmas feladat, tánc, karaokeparty várt a gólyákra. Reggel tornával, táborzáró feladatokkal, és egy előző napon készült képekből összeállított kisfilmmel vártuk az álmos, bár éjszaka annál éberebb csapatot. Jó volt látni, hogy az egymást csak pár napja ismerő közösség mennyire összetartó, jókedvű volt a tábor alatt. Remélem, hogy pozitív és örök élmény marad számukra az itt eltöltött idő, és sok sikert kívánok az előttük álló gólyahétre!


2019. szept. 12.

KIVÁLÓ ÉRETTSÉGI ÉS FEVÉTELI EREDMÉNYEKNEK ÖRÜLHETÜNK!

Nyári statisztikák a 2018/2019-es tanév legfontosabb mutatóiról

"...de a növekedést az Isten adta." (1 Kor 3: 6)


Intézményünkben a 2019-es tavaszi vizsgaidőszakban 70 fő végzős tanuló tett sikeres érettségi vizsgát. Tanítványaink 23 emelt szintű tantárgyi megmérettetésen vettek részt, és a 70 fő közül kiemelkedően sokan, 17-en szereztek kitűnő érettségi bizonyítványt. A legtöbb tantárgy esetében jóval az országos és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei átlag fölött teljesítettünk. Példaként említhetjük a magyar nyelv és irodalom tantárgy 4,2-es átlagát (országos átlag: 3,77; megyei átlag: 3,55), a történelem tantárgy 4,16-os átlagát (o: 3,57; m: 3,37), ugyancsak a történelem tantárgy kiemelkedő 4,83-os emelt szintű átlagát, vagy éppen a matematika tantárgy 3,59-os átlagát (o: 3,00; m: 2,79). Összességében így értük el a 4,02-os iskolai érettségi átlagot, szemben a 3,71-os országos és a 3,49-os megyei átlagokkal.

Ezekből az eredményekből is következően tanítványaink sikerrel pályázhattak a különféle továbbtanulási lehetőségekre. Az összességében 87%-os továbbtanulási mutató összetevői között megtalálhatjuk többek között a gazdaságtudományi képzést (9 fő nyert felvételt), a műszaki területet (8 fő), a pedagógusképzési területet (6 fő), az informatika szakirányt (5 fő), vagy éppen az orvos- és egészségtudományi képzési területet (4 fő). Minden kedves tanítványunknak, valamint az őket felkészítő kollégáknak szeretettel gratulálunk, a további tanulmányokhoz pedig sok sikert, kitartást és Isten gazdag áldását kívánjuk!

2019. szept. 09.

ISKOLÁNK DIÁKJAI A BALATONFENYVESI BÁRKA TÁBORBAN ÜDÜLTEK


A Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium diákjai 2019. augusztus 19-24. között vehettek részt a Bárka Táborban a Balatonfenyvesi Református Gyermek- és Ifjúsági Üdülőben, Tóth Andrea, Sipos Ferencné és Őrlős Zoltán tanárok kíséretében. A táborlakók busszal érkeztek az ország több református általános és középiskolájából. Mi mezőtúriakkal utaztunk. Megérkezésünk után még észbe sem kaptunk, máris szétszedtek minket színekkel jelölt csoportokba, korosztályok szerint. Minden egyes csapatnak voltak külön vezetői, a fedélzetmesterek, akik egész nap ügyeltek ránk. A kapitányokkal foglalkozásokon vettünk részt és csapatépítő feladatokat oldottunk meg. De mindennapjaink nem csak a munkáról szóltak, hiszen amikor csak tudtunk, délutánonként lementünk a Balaton partjára fürödni. Egy szabad délutánon pedig saját csoportunkkal elsétáltunk a kikötőbe és Balatonfenyves központjába. Minden nap volt valami különleges esti program: mindenkit megmozgatott a Csürrentő táncház, ahol mezőségi táncokat tanítottak. Volt workshopos este, a következő napon nagy lelkesedéssel próbáltunk zsetonszerző feladatokkal minél több pólóhoz jutni. A táborozók legnagyobb örömére Pápai Joci koncert is volt. Utolsó este Ki mit tud vetélkedőn vettünk részt, meglepetésprogramként tűzzsonglőrök bemutatóját is láthattuk. A tábor lakói közös tánckoreográfiát tanultak be, amit esténként programzárásként táncoltunk. Mivel a Bárka Tábor református szervezésű, reggel és este áhítaton vettünk részt, melyet az úgynevezett halászok tartottak, felolvastak egy igerészt, majd közösen imádkoztunk és énekeltünk. A tábor nagyon jó hangulatban telt el, mindenki élvezte, és reméljük, lesz még lehetőségünk részt venni akár ugyanitt, akár másik Bárka Tábor helyszínen.

Köszönjük mindazok támogatását, akik segítettek abban, hogy itt táborozhattunk!

Sipos Ferencné


2019. szept. 09.

ERDÉLYBEN JÁRT A KARCAGI NAGYKUN REFORMÁTUS GIMNÁZIUM ÉS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKGIMNÁZIUM

BEL CANTO VEGYESKARA

avagy élménybeszámoló egy diák tollából


     Idén nyáron, 2019 augusztusában, a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium Bel Canto Vegyeskara felejthetetlen erdélyi körúton vett részt. Az út a Karcagi Nagykun Református Egyházközség támogatásával és Székely Éva Mária karnagy kitartó, türelmes munkájával jöhetett létre. Az énekkarból 17 fiú és 15 lány tudott részt venni az utazáson.

     Augusztus 7-én, szerdán indultunk el hajnali 5 órakor a gimnázium épülete elől. A román határnál meg kellett állnunk, majd miután átengedtek minket, beléptünk Erdélybe. Az első megállóhelyünk Korond volt, a település a fazekasságáról híres, így ezt is megcsodálhattuk a kirakodóvásáron, valamint gyönyörködhettünk a helyi népművészet motívumaiban.


Tovább >>

2019. szept. 07.

IDÉN IS BULGÁRIÁBAN TÁBOROZTAK A KARCAGI BILJANÁSOK


     Augusztusban ismét Bulgáriában járt a karcagi Biljana bolgár néptánccsoport. A csapat nyári táborának tengerparti helyszínét ezúttal a Rodope-hegység vonulataira cserélte, és közel tíz napot töltöttek el Doszpatban. A tánccsoport idén nyáron is számos új koreográfiát sajátított el, színesítve és még izgalmasabbá téve ezáltal repertoárját. A tábornak otthont adó település főterén, valamint a szomszédos Barutinban be is mutatták frissen elsajátított táncaikat, amit nagy örömmel fogadott a nagyérdemű.

     A tábor során az aktív tánctanulás mellett időt szakítottak arra is, hogy a bolgár kultúra egy újabb szeletével ismerkedjenek meg a Rodope-térségében. Kirándulásaik alkalmával többek között jártak a híres Siroka Laka etnofaluban, mely a mai napig hűen őrzi a 18-19. századi bolgár építészetet és kultúrát skanzenszerű épületeivel. Utazásuk során meglátogatták a Szamodivszko Praszkalo-vízesést, bejárták a Devinszka-folyó szurdokvölgyét, csobbantak a Devin-Sztrulica fürdőben, megcsodálták a Jagodinszka-cseppkőbarlangot és megjárták az ország egyik leggyönyörűbb és legnehezebb túraútvonalát, az Ördög útját, ahol meredek sziklafalakra erősített lépcsősorokon vezet az út, helyenként több tíz méterrel a folyó felett. Szerették volna meglátogatni a gelai nemzetközi dudástalálkozót és versenyt is, azonban a hegyvidék kiszámíthatatlan időjárása közbeszólt, a rendezvény nyitóünnepségét elmosta egy felhőszakadás. Hazafelé Bulgária legmagasabb hegységében, a Rilában megtekintették az ország és a bolgár ortodox egyház egyik legszentebbnek tartott kegyhelyét, a rilai kolostort, mely 1983 óta szerepel az UNESCO világörökség-listáján. A Biljana néptánccsoport tagjai az idei táborból ismét megannyi élménnyel és tapasztalattal térhettek haza. Köszönjük a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium, valamint a Karcagi Református Egyházközség támogatását!

     Továbbá köszönjük az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, a Csoóri Sándor Alap által meghirdetett „A népi kultúra közösségteremtő támogatása” című CSSP-NEPTANC-2018-0057 és CSSP-TANCHAZ-2018-0020 pályázati azonosítószámokon szereplő „Szelek szárnyán – A Pro Cultura Minoritatum Hungariae-díjas Biljana néptáncegyüttes támogatása”, valamint „A bolgár és a magyar kultúrával a szívünkben táncházprogram megrendezése” elnevezésű pályázatok adta lehetőségeket, melyek 2018. július 1. és 2019. június 30. között valósultak meg a Nagykun Diáksport Egyesületben. A nyertes pályázatokhoz nyújtott támogatás 1.800.000 Ft (népviselet beszerzése) és 500.000 Ft (oktatók, előadók tiszteletdíja, számlás kifizetés, utazási költségek, 200 ezer Ft alatti tárgyi eszközök, az oktatást és az élőzenei szolgáltatást segítő kis értékű technikai eszközök), a támogatás intenzitása 100%. Szeretnénk köszönetünket kifejezni a támogatásért.

Major János

Elnök

Nagykun Diáksport Egyesület

A Biljana bolgár néptáncegyüttes művészeti vezetője


2019. szept. 06.

"TÖBBET ÉR A JÓ HÍRNÉV A NAGY GAZDAGSÁGNÁL, A JÓINDULAT JOBB AZ EZÜSTNÉL ÉS AZ ARANYNÁL." (Példabeszédek 22: 1)

Tanévnyitó istentisztelet a Karcagi Református Nagytemplomban


2019. szeptember 2-án, az új tanév első tanítási napján került sor a Karcagi Nagykun Református Gimnázium és Egészségügyi Szakgimnázium ünnepélyes tanévnyitó istentiszteletére. Az iskolazászló vezetésével a nagytemplomba érkező közösség tagjai először Nt. Koncz Tibor esperes úr igehirdetését hallhatták, aki a Példabeszédek könyvének segítségével a helyes értékrend meglátására hívta fel mindnyájunk figyelmét. Tóth Barna igazgató úr tanévnyitó beszédében külön köszöntötte az intézmény új tanulóit, valamint a pedagógiai pályafutását nálunk folytató Hunyadi Ildikó kémia-fizika szakos tanárnőt. Külön köszöntötték Major János tanár urat is, aki 2019. augusztus 15-én Szolnokon, a Megyeháza dísztermében vehette át a Jász-Nagykun-Szolnok-megyei Közművelődési Díjat. Elhangoztak az elmúlt tanév zárásának legfontosabb eredményei is, melyek hallatán együtt örülhettünk az országos mutatót jóval meghaladó 4,02-os érettségi átlagunknak és a 87%-os továbbtanulási eredményünknek. Az előttünk álló feladatok közül kiemelkedik az a tiszteletteljes felkérés, mely szerint 2020 júliusának elején intézményünk rendezi a Kárpát-medencei Református Középiskolák XXV. Találkozóját. Az ünnepi alkalmat a 90. zsoltárból való imádságos idézet zárta: „Uram, te voltál nékünk hajlékunk nemzedékről nemzedékre. Taníts minket úgy számlálni napjainkat, hogy bölcs szívhez jussunk!”


2019. szept. 06.

KÁRPÁT-MEDENCEI REFORMÁTUS OKTATÁSI INTÉZMÉNYEK TANÉVNYITÓ ÜNNEPSÉGE

Pécs, 2019. augusztus 31.


Iskolánk küldöttsége is képviseltette magát 2019 augusztusának utolsó napján azon az istentiszteleten, melyen hivatalosan is megnyílt a Kárpát-medencei református köznevelési intézmények számára a 2019/2020-as tanév. Az ünnepi alkalmon Ft. Dr. Szabó István püspök úr, a Zsinat lelkészi elnöke hirdetett Igét, a tanévnyitó beszédet pedig Huszár Pál főgondnok úrtól, a Zsinat világi elnökétől hallhattuk. A résztvevőket Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úr is köszöntötte. A tanévnyitó istentisztelet után került sor a Pécsi Református Kollégium új iskolaépületének felavatására, mely alkalmon Ft. Szenn Péter, a Horvátországi Református Keresztyén Kálvini Egyház püspöke és Ft. Krasznai Csaba, az egyesült államokbeli Kálvin Egyházkerület püspöke szolgált. Avatóbeszédet mondott Hoppál Péter miniszteri biztos úr, országgyűlési képviselő, a Pécsi Református Kollégium Igazgatótanácsának elnöke. Megköszönve a Baranyai Református Egyházmegye és a Pécsi Református Kollégium vendégszeretetét, egész Kárpát-medencei református köznevelési közösségünk számára sikerekben gazdag, Istentől megáldott új tanévet kívánunk!


2019. szept. 06.

Tanévnyitó

2019. augusztus  29.

2018-19 >>

2017-18 >>

2016-17 >>

2015-16 >>

2014-15 >>

2013-14 >>

2012-13 >>Karcagi Nagykun Református Gimnázium 5300 Karcag, Madarasi út 1-3. E-mail: info@reformatus.eu